"PRIGOŽIN JE DOSTA UGROŽEN, OVO MU DAJE ŠANSU DA PREŽIVI!" Stručnjaci: Naredili su napad na Putina jer su neko vreme nezadovoljni
Foto: Sergey Pivovarov / Sputnik / Profimedia, Kurir TV, Shutterstock

kurir tv

"PRIGOŽIN JE DOSTA UGROŽEN, OVO MU DAJE ŠANSU DA PREŽIVI!" Stručnjaci: Naredili su napad na Putina jer su neko vreme nezadovoljni

Planeta -

Pobuna koje je iznenadila ceo svet, pokušaj puča ili hirovita demonstracija sile Vagnera, a sve se dogodilo u subotu.

U svakom slučaju dugo će se analazirati predstava Jevgenija Prigožina i njegovih Vagnerovaca. Predstava u kojoj je, već u prvom činu spuštena zavesa.

Vagner grupa, Rostov, Jevgenij Prigožin
foto: Printscreen Twitter, Pool /Wagner Group / Zuma Press / Profimedia

U Kremlju kažu da se situacija vraća u normalu. Međutim, šta je u pozadini pretnje grupe Vagner koja se, kako je opisano, završila bez prolivanja ruske krvi.

Na ova, ali i druga pitanja i analize situacije, odgovorili su gosti "Pulsa Srbije", Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu i Mladen Radulović, urednik portala Kurir.rs.

Obradović je rekao je Rusija znatno nestabilnija nego što je svet verovao.

- Dogodilo se ono što nikako nije smelo da se dogodi. Dogodila se oružana pobuna, imali ste afrički scenario u Rusiji, što je apsolutno nedopustivo da se dogodi. Kada je Putin krenuo na Ukrajinu, pretpostavio je moć ruske vojske, a ispostavilo se da je daleko slabija nego što smo svi mi verovali. Sada se suočio sa drugim izazovom, koji govori da je Rusija znatno nestabilnija nego što smo verovali - započeo je Obradović, pa se osvrnuo na motiv nedaća:

01:33

PRIGOŽIN JE DOSTA UGROŽEN, OVO MU DAJE ŠANSU DA PREŽIVI! Stručnjaci: Naredili su napad na Putina jer su neko vreme nezadovoljni

- To se dogodilo jer je došlo vreme borbe za moć. Oni koji su naredili Prigožinu da krene su oni koji su već neko vreme nezadovoljni Vladimirom Putinom. U Rusiji se sve kreće u trouglu, Oligars, sluižbe bezbednosti i mafija. S tim u vezi postoji mnogo njih čiji su novci zarobljeni, reč je o cifri od 600 milijardi dolara, mnogi ispaštaju zbog rata, postoje i oni koji misle da je rat već uveliko morao da bude pobeđen.

Radulović je rekao će Prigožin biti kažnjen jer je udario u srce Rusije:

- Reč je o ličnom sukobu Putina i Prigožina. Očigledno je Prigožin pokušao da ugrozi autoritet i vlast predsednika Rusije. To je izuzetno opasan korak. Takođe sam pri mišljenju da je Prigožin dosta ugrožen posle ove pobune, čak i posle najave da će biti obustavljen krivični postupak protiv njega. Siguran sam da će na neki način biti kažnjen, jer je ovo opasan presedan koji je udario na sam vrh i srce ruske države. Ono što mu daje šansu da preživi su zasluge za operacije koje su sprovedene na teritoriji Ukrajine.

Potom se osvrnuo na vlas predsednika Rusije, pa je rekao da je ona trenutno poljuljana.

Vladimir Putin, Jevgenij Prigožin, Rusija, Ukrajina
foto: AP

- Vagner čine veoma opasni borci, to je formacija koja je preživela sito i rešeto. Ljudi su bili u žarištu borbe, nemaju strah, nemaju šta da izgube. Veoma opasan vojni potencijal. Svakako da bi 25.000 vojnika u odnosu na stotine hiljada koji bi im se suprostavili, bili osuđeni na propast. Naravno, vlast Putina je i te kako poljuljana ovom pričom, ali je previše rano da se priča o njegovom potencijalnom padu. Znamo da je u većem obimu bio Erdogan pre 7-8 godina, a sada je u jačem položaju nego ikada.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja