EVO ZAŠTO MAKRON OKLEVA DA UVEDE VANDREDNO STANJE U FRANCUSKOJ! Stručnjaci smatraju da su ovo NAJBRUTALNIJI PROTESTI u ovom veku
Foto: AP/Jeanfrancois Badias, AP/Geert Vanden Wijngaert

KURIR TV

EVO ZAŠTO MAKRON OKLEVA DA UVEDE VANDREDNO STANJE U FRANCUSKOJ! Stručnjaci smatraju da su ovo NAJBRUTALNIJI PROTESTI u ovom veku

Planeta -

Ubistvo tinejdžera Naela M. od strane policajca u predgrađu Pariza izazvalo je talas protesta širom Francuske, koji se bune protiv policijske brutalnosti. Neredi su izbili u mnogim gradovima, što je rezultiralo angažovanjem velikog broja policajaca kako bi se suzbila eskalacija nasilja. Demonstranti su uništavali vozila, prodavnice, gradske objekte, pa čak i policijske stanice.

Policijska represija tokom protesta izazvala je veliku kontroverzu, a nedavno su i britanske vlasti proširile ovlašćenja policije, uvodeći kazne za građane koji ometaju saobraćaj i sprečavaju velike građevinske projekte.

O ovim temama su diskutovali Nikola Perišić, iz Centra za društvena istraživanja i Milan Popović, advokat, u jutarnjem programu Kurir televizije.

Perišić je istakao da u Francuskoj postoji visok nivo političke kulture koji često rezultira protestima protiv nepravde. On je naveo da su nedavni protesti povezani sa nekim oblicima rasne diskriminacije, a uporedio ih je sa protestima koji su se desili 2005. godine. Međutim, Perišić je naglasio da su ovi protesti daleko brutalniji i mogu se okarakterisati kao najnasilniji u ovom veku.

02:17

EVO ZAŠTO MAKRON OKLEVA DA UVEDE VANDREDNO STANJE U FRANCUSKOJ! Stručnjaci smatraju da su ovo NAJBRUTALNIJI PROTESTI u ovom veku

Perišić je takođe ukazao na dugoročne posledice koje ovi protesti mogu imati na imidž Francuske u međunarodnoj politici. Odložene posete visokih zvaničnika, kao što je odložena poseta nemačkog kancelara Šolca, mogu ozbiljno narušiti reputaciju zemlje. Perišić je pretpostavio da francuski predsednik Emanuel Makron okleva da uvede vanredno stanje, koje bi proširilo ovlašćenja policije, kako bi sačuvao imidž Francuske.

- Čini mi se da baš zbog tog imidža, kako se ne bi još umanjio, Makron okleva da uvede vandredno stanje koje bi proširilo ovlašćenja policije i delovanja u ovom situaciji - rekao je Perišić.

Milan Popović
foto: Kurir televizija

Popović je naglasio da je zadatak policije da isprati mirne proteste i da reaguje samo ako demonstranti prelaze granice zakonitog delovanja. Policija mora delovati u meri koja je neophodna da zaštiti građane, njihovu imovinu i javni red.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track