SPREMA SE NOVA RAZMENA ZATVORENIKA IZMEĐU RUSIJE I SAD: Novinar Evan Gerškovič uskoro na slobodi?
Evan Gerškovič, Foto: AP Alexander Zemlianichenko

SPREMA SE NOVA RAZMENA ZATVORENIKA IZMEĐU RUSIJE I SAD: Novinar Evan Gerškovič uskoro na slobodi?

Planeta -

Kremlj je u utorak saopštio da su Rusija i Sjedinjene Države u kontaktu oko mogućnosti razmene zatvorenika, što se očigledno odnosi na zatvorenog izveštača "Wall Street Journal"-a (WST) Evana Gerškoviča, a do čega je došlo dan nakon što se sastao s američkom ambasadorkom, javlja "New York Times".

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, rekao je da takve rasprave neće biti objavljene u javnosti. Trebalo bi da se "nastave u potpunoj tišini", rekao je on.

Američki zvaničnici su u više navrata pozivali na oslobađanje Evana Gerškoviča (31), koji je u pritvoru više od 13 nedelja zbog, kako su američka vlada i WST naveli, lažnih optužbi za špijunažu.

Sjedinjene Države smatraju Gerškoviča i Pola Vilana, bivšeg marinca koji služi 16-godišnju kaznu nakon što je 2020. godine osuđen za špijunažu, "nepropisno pritvorenima" – što je ekvivalent da su politički taoci.

Saopštenje Kremlja je poslednje priznanje Moskve da bi Rusija mogla biti otvorena za razmenu, iako nije bilo spoljašnjih znakova bilo kakvih razgovora, navodi "New York Times".

Pozivajući se na stalne napore da se obezbedi oslobađanje obojice Amerikanaca, portparol Stejt departmenta je u utorak rekao da neće biti objavljeni detalji o pregovorima.

Lin Trejsi, američka ambasadorka u Rusiji, posetila je Gerškoviča u zatvoru Lefortovo u Moskvi u ponedeljak, što je prvi sastanak novinara i američkog diplomatskog zvaničnika od 17. aprila. Trejsijeva je rekla da je Gerškovič "dobrog zdravlja" i da je "ostao snažan, uprkos okolnostima".

Evan Gershkovich, Evan Gerškovič
foto: AP Alexander Zemlianichenko

Gerškovič se nalazi od kraja marta u Lefortovu, strogo obezbeđenom zatvoru poznatom po teškim uslovima za zatvorenike, uključujući ekstremnu izolaciju. U četvrtak će mu biti 100. dan u pritvoru.

Ruski zvaničnici su u prošlosti nagovestili mogućnost razmene zatvorenika, uključujući i tokom aprila kada je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov klimnuo glavom na potencijalnu razmenu. Na sličan način kao i Peskov, on je rekao da će "javnost ovde samo zakomplikovati proces".

Poslednja zamena o kojoj su pregovarale Sjedinjene Države i Rusija uključivala je WNBA zvezdu Britni Grajner, koja je oslobođena u decembru u zamenu za Viktora Buta, ozloglašenog ruskog trgovca oružjem koji je služio 25-godišnju kaznu nakon što ga je 2011. godine njujorška porota osudila po optužbama koje su uključivale zaveru za ubistvo američkih državljana. Grajnerova je privedena zbog manjih optužbi za drogu nedelju dana pre sveobuhvatne invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine i priznala je krivicu u svom slučaju pre nego što je postignut sporazum o razmeni.

Gerškovič, koji se nalazi u Rusiji skoro šest godina, uhapšen je 29. marta tokom putovanja u centralni ruski grad Jekaterinburg radi izveštavanja. Ako bude osuđen po optužbama za špijunažu, za koje ruski tužioci nisu ponudili nikakve dokaze, mogao bi da se suoči sa 20 godina zatvora.

U junu, moskovski sud je odbio žalbu advokata novinara da mu ukine pritvor, koji je produžen do 30. avgusta. Ambasadorka Trejsi je prisustvovala tom sudskom zasedanju, zajedno sa roditeljima Gerškovića, Elom Milman i Mihailom Gerškovićem.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track