OTVOREN BERLUSKONIJEV TESTAMENT: Italijanski magnat podelio milione, bogatstvo dobila i devojka, a napisao i POSLEDNJU PORUKU deci
Foto: EPA/Fabio Frustaci

poslednja volja

OTVOREN BERLUSKONIJEV TESTAMENT: Italijanski magnat podelio milione, bogatstvo dobila i devojka, a napisao i POSLEDNJU PORUKU deci

Planeta -

Testament pokojnog italijanskog premijera i magnata Silvija Berluskonija otvoren je u prisustvu članova porodice.

Svako od njegove petoro dece dobio je jednak deo od raspoložive imovine Berluskonijeve krovne kompanije Finiinvest. Njegova partnerka Marta Fašini i brat Paolo Berluskoni dobili su zaveštanje od 100 miliona evra. Trideset miliona dobio je bivši senator i njegov lični prijatelj Marčelo Dela Utri koji je rekao da je šokiran tim gestom.

Većina kompanije Fininvest tako je pripala njegovoj najstarijoj deci Pjeru Silviju i Marini koji s obzirom na svoj deo od ranije sada zajedno imaju 53 odsto kompanije sa jednakim udelima.

Ostala imovina je takođe podeljena među decom po istoj šemi - raspoloživi deo na ravne časti plus plus njihov deo imovine od ranije.

Silvio Berluskoni
foto: EPA/Alessandro di Meo

Odluka o Fininvestu i kapitalu je inače doneta još 2006. godine. Berluskoni je rukom napisao svoj testament 2. oktobra na stranicama svoje žute beležnice. Ima 11 redova na jednom listu i deset na drugom.

Berluskoni je 2020. godine dodao odredbe u korist svog brata.

Italijanski mediji navode da je Berluskoni 2006. godine odlučio da prenese raspoloživi deo svoje imovine na dvoje prvorođene dece kako bi osigurao balans jer je tada još bio u braku sa Veronikom sa kojom je imao ćerke Barbaru i Eleonoru i sina Luiđija.

Holografski testament koji je ostavio Silvio Berluskoni ne sadrži detalje o njegovoj imovini niti procenu celokupne njegove imovine koja pored Fininvesta uključuje mnoge zgrade i vile.

Berluskoni je ostavio i pismo za decu.

- Hvala, puno ljubavi svima vama, vaš tata - napisao je Berluskoni.

Oglasila se i kompanija Finiinvest.

- Marina Berluskoni, predsednik Upravnog odbora i Pjer Silvio Berluskoni, Barbara Berluskoni i Luiđi Berluskoni, direktori, pošto su pročitali testament svog oca Silvija Berluskonija, obaveštavaju javnost da niko neće imati indirektnu usamljenu kontrolu nad holdingom koju je prethodno imao njihov otac - navodi se u saopštenju za javnost.

(Kurir.rs/ANSA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja