MISTERIOZNA SMRT BLISKOG SARADNIKA LUKAŠENKA: Ministar otišao na selo, našli ga mrtvog, beloruski lider nije došao na sahranu
Foto: Ministry of Transport and Communications of Belarus, EPA Sergey Guneev Sputnik Kremli

misterija

MISTERIOZNA SMRT BLISKOG SARADNIKA LUKAŠENKA: Ministar otišao na selo, našli ga mrtvog, beloruski lider nije došao na sahranu

Planeta -

Beloruski ministar saobraćaja i komunikacija Aleksej Avramenko pronađen je mrtav u svojoj kući na selu.

Avramenko (46) je prema informacijama dva izvora beloruskog portala Naša niva izvršio samoubistvo u garaži. Njegovo telo pronašli su rođac 4. jula.

Tačan uzrok smrti nije zvanično saopšten, a Dejli mejl navodi da je "beloruska propagandna mašina" sakrila dokaze da je Avramenko sebi oduzeo život.

- Šta je tačno bila poslednja kap koja je prelila čašu i razlog za tako očajnički korak ostaje da se vidi - navodi britanski portal.

Sahrana je održana juče i prisustvovali su visoki zvaničnici Belorusije izuzev predsednika Aleksandra Lukašenka koji je poslao venac.

Ako su izveštaji tačni Avramenko je drugi Lukašenkov ministar koji je sebi oduzeo život u poslednjih osam meseci. Prethodno je veoma cenjeni prozapadno orijentisan beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej navodno oduzeo sebi život u novembru 2022. godine kad je imao 64 godine.

Aleksej Avramenko
foto: Ministry of Transport and Communications of Belarus

Avramenko je inače bio ministar od 2019. i bio je usko povezan sa Lukašenkom.

Dejli mejl podseća da je Avramenko 2021. godine naredio vazduhoplovstvu da prizemlji avion Rajanera sa disidentima Romanom Protasevičem i njegovom tadašnjom devojkom Sofijom Sapegom nakon čega su privedeni.

Rajanerova letelica iz Atine za Viljnus dobila je naređenje da sleti u Minsk dok je nadletala Belorusiju 23. maja 2021. godine. Beloruske vlasti rekle su tada da je postojala pretnja bombom, ali su kasnije rekle da u avionu nije pronađen eksploziv. Incident je izazvao ogorčenje u zapadnim zemljama, a zvaničnici su ga osudili kao ravan otmici.

(Kurir.rs/Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track