Najnovije vesti

PALA HOLANDSKA VLADA: Premijer Mark Rute podnosi ostavku
Foto: EPA/BART MAAT

PALA HOLANDSKA VLADA: Premijer Mark Rute podnosi ostavku

Planeta

Holandski premijer Mark Rute kaže da će podneti ostavku kabineta na čijem je čelu, nakon što u Vladi nije postignut dogovor o strožoj imigracionoj politici.

Mark Rute je saopštio da podnosi ostavku zbog nepremostivih razlika, te da će sledeći korak biti raspisivanje novih izbora, prenosi Rojters.

“Nije tajna da se stavovi koalicionih partnera o imigracionoj politici razlikuju. Danas smo, nažalost, došli do zaključka da su te razlike postale nepremostive. Zato ću kralju podneti ostavku celog kabineta“, rekao je Rute na pres-konferenciji.

"Ovo je izuzetno žalosna politička realnost“, dodao je Rute.

Prethodno je i portparol Hrišćanske unije, jedne od četiri članice koalicione vlade, potvrdio da je mandat ove vlade okončan.

Stroža pravila za migrante

Pokušaj konzervativne Narodne stranke za slobodu i demokratiju (VVD), premijera Marka Rutea, da ograniči protok tražilaca azila u Holandiji podelio je četiri stranke vladajuće koalicije, pošto su dve manje stranke odbile da podrže taj predlog.

Napetosti su dostigle vrhunac ove nedelje, kada je Rute zahtevao podršku za predlog da se ograniči ulaz deci ratnih izbeglica koje su već u Holandiji i da porodice moraju da sačekaju najmanje dve godine pre nego što se ujedine.

Zbog tog predloga je Hrišćanska unija odlučila da napusti vladu, što je izazvalo krizu.

Opozicija za "novi pravac"

Odmah nakon vesti o padu vlade, opozicione stranke su pozvale na nove izbore, pa je tako lider antiimigracione Partije za slobodu Gert Vilders na Tviteru napisao: "Brze izbore sada".

Predsednik Zelene levice Džesi Klaver takođe je pozvao na izbore i za holandsku televiziju NOS rekao da je zemlji potrebna "promena pravca".

Holandija već ima jednu od najstrožih imigracionih politika u Evropi, ali je Rute pod pritiskom desnice mesecima pokušavao da pronađe način da dodatno smanji priliv tražilaca azila.

Broj zahteva za azil u Holandiji porastao je prošle godine za trećinu, na više od 46.000, a Vlada je predvidela da bi taj broj mogao da se poveća na više od 70.000 ove godine, što bi prevazišlo rekord iz 2015. godine.

Ruteova koalicija će ostati na vlasti do formiranja nove vlade nakon izbora, za koje se ne očekuje da budu održani pre sredine novembra.

U tehničkom mandatu vlada ne može da odlučuje o novim politikama, ali Rute je rekao da to neće uticati na podršku Ukrajini.

(Kurir.rs//Rojters/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track