Amerika brani Ruse od države Rusije
Foto: BETA

SAD zabrinute

Amerika brani Ruse od države Rusije

Planeta -
Za žaljenje je činjenica da ruski narod neće moći da koristi prednosti koju građani Amerike šalju za razne oblasti kao što su zdravstvo i zaštita životne sredine, kazala portparolka Stejt departmenta

ŠINGTON - Sjedinjene Američke Države su odbacile optužbe da se organizacija USAID mešala u izbore u Rusiji, izrazivši žaljenje sto je Moskva donela odluku da otkaže dalju saradnju sa tom organizacijom. Portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland rekla je na brifingu za novinare da će ta odluka prvenstveno pogoditi građane Rusije, i dodala da je USAID imao godišnji budžet od skoro 50 miliona dolara u fondovima koji su bili usmereni ka Rusiji od raspada Sovjetskog saveza.

Za žaljenje je činjenica da ruski narod neće moći da koristi prednosti koju građani Amerike šalju za razne oblasti kao što su zdravstvo i zaštita životne sredine , kazala je Nulandova. Ona je odbacila navode o mešanju u ruske unutrašnje odnose, istakavši da pomoć civilnom društvu, demokratiji i ljudskim pravima ni na koji način ne predstavljaju mešanje u izbore u toj zemlji.

Prema njenim rečima, SAD ne kriju da podržavaju slobodne, fer i transparentne izbore, kakve bi želele da vide u Rusiji. Mi ne dajemo keš novac, mi pružamo treninge , dodala je portparolka Stejt departmenta. Ona je navela da će Amerika ipak naći načina da nastavi saradnju sa civilnim grupama u Rusiji.Postoji najmanje 20 naših misija širom sveta koje podržavaju građansko društvo bez aktivnosti USAID-a. To može ići preko međunarodnih organizacija ili preko fondacija, ali ćemo nastaviti da pomažemo razvoj snažnog civilnog društva u Rusiji , zaključila je Nulandova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track