"PEŠADIJA ODAVNO NIJE KLJUČAN FAKTOR U RATU" Stručnjaci: Ulazak Švedske u NATO je loš po Rusiju, ali najgore za njih tek predstoji
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

"PEŠADIJA ODAVNO NIJE KLJUČAN FAKTOR U RATU" Stručnjaci: Ulazak Švedske u NATO je loš po Rusiju, ali najgore za njih tek predstoji

Planeta -

Američki predsednik Džozef Bajden i britanski premijer Riši Sunak na sastanku u Londonu još jednom su potvrdili čvrstu podršku Ukrajini.

Bajden će danas i sutra biti u Vilnjusu, na samitu NATO, na kojem će zapadni saveznici razgovarati o podršci Ukrajini protiv ruske invazije.

Prema rečima Stoltenberga tokom samita biće preduzeti značajni koraci za jačanje odvraćanja i odbrane, uključujući tri nova regionalna plana, uz pomoć 300.000 vojnika u visokoj pripravnosti.

NATO, NATO Zastava, Rusija, Ruska zastava
foto: Shutterstock

Značaj ovog samita na dalji tok rata, analizirali su gosti "Redakcije" Ivan Miletić, stručnjak za odbranu i bezbednost i Slobodan Dimitrijević, predsednik "Srpsko ruskog pokreta"

Prvo je rekao da je prioritet zatvaranje severnog krila Evrope.

- Nije Erdogan toliko važan, ipak je to veliki savez, a mislim da je prioritet zatvaranje severnog krila. I to će zatvoreno biti. Sledeći pokazatelj će nam biti odakle dolazi sledeći generalni sekretar NATO pakta. Ono što se može očekivati ubuduće jeste uključivanje drugih zemalja kao što su Republika Irska i Austrija u NATO pakt. Prvi pokazatelj nam je uključivanje Austrije, pa i Švajcarske u evropski sistem PVO. Sve što smo učili o neutralnosti država sada nestaje jer zategnutost velikih sila je na takvom nivou da više nema mesta za neutralne zemlje - započeo je Miletić, pa dodao:

01:08

ULAZAK ŠVEDSKE U NATO KRIJE OZBILJNOST, ŽIVIMO U ISTORIJSKOM MOMENTU! Stručnjaci analiziraju: Kakva je pozicija Rusije u sukobu?

- To nam govori kako živimo u novim, drugačijim, istorijskim vremenima, verovatno će deca i unuci da čitaju šta se tu zapravo desilo. Švedska vrlo brzo postaje članica NATO pakta i tako se viševekovna neutralnost završava, oni nisu učestvovali ni u Prvom niti u Drugom svetskom ratu. Oni više nisu neutralni, a to nam upravo pokazuje ozbiljnost sadašnjeg momenta.

Dimitrijević je komentarisao koliko ulazak Švedske u NATO utiče na Rusiju:

- Rusiji nije važna Švedska, već Ukrajina, nju smatraju svojom teritorijom, smatram da od ulaska Ukrajine u NATO neće biti ništa. Sam ulazak Švedske je po Rusiju na neki način loše, čitav baltički prostor biće nepovoljan po Rusiju. Međutim, shodno svim novim načinima ratovanja, tako da prostor pešadijskog napredovanja više nije toliko bitan. Danas se rat odvija na drugačiji način, prenos podataka je veoma važniji i bitniji od pešadijskog nastupanja. Rusija računa da ima dovoljno argumenata da odbije opasnost sa svojih granica, a pre svega zahvaljujući nuklearnom naoružanju.

Potom je Miletić obrazložio čime Švedska doprinosi NATO paktu:

Švedska, mapa Švedske
foto: Shutterstock

- Značajno što se tiče baltičkog mora, ono postaje jezero NATO pakta, a naročito ona ostrva u blizini Kalinjiingrada. Zanimljivo sa Švedskom je to da je ona pokušala sa ukidanjem vojnog roka, koji je brzo vratila, a još zanimljivije je da imaju sistem opšte narodne odbrane. Tamo podjednako učestvuju žene i muškarci, što je neuobičajeno za našu percepciju o tome. Švedska je dosta investirala u svoju odbranu, imali su tu neutralnost koja je previše skupa. Generalno svaka neutralnost je skupa.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja