TAJNI PREGOVORI RUSIJE I UKRAJINE TRAJU VEĆ MESECIMA: Moskva i Kijev komuniciraju samo preko 2 posrednika UKLJUČEN I ABRAMOVIČ?
Foto: EPA-EFE/VASILIY ZHLOBSKY

novi detalji

TAJNI PREGOVORI RUSIJE I UKRAJINE TRAJU VEĆ MESECIMA: Moskva i Kijev komuniciraju samo preko 2 posrednika UKLJUČEN I ABRAMOVIČ?

Planeta -

Tajni pregovori o povratku ukrajinske dece koja su odvedena u Rusiju vode se prema navodima američkih medija već nekoliko meseci.

Turska i Saudijska Arabija uključene su u osetljive razgovore koji traju već nekoliko meseci, navodi američki Fajnenšl tajms, citirajući četiri osobe upoznate sa situacijom.

Ukrajinski i ruski zvaničnici trenutno navodno sastavljaju listu od nekoliko hiljada dece koja su odvedena u Rusiju i smeštena u dečje domove ili usvojena od strane ruskih porodica. Zvaničnici obe strane odbili su da direktno razgovaraju o tom pitanju, ali su se umešali posrednici iz Saudijske Arabije i Turske.

Američki list navodi da je sa ruske strane uključen ruski tajkun i nekadašnji vlasnik FK Čelzi Roman Abramovič.

Saudijska Arabija je pokrenula pitanje raseljene dece na sastanku odabranih članica G20 u Kopenhagenu, rekao je za Fajnenšl tajms diplomata upoznat sa razgovorima, a zapadne zemlje tada su dale blagoslov Rijadu da nastavi da posreduje po tom pitanju.

Ukrajina inače tvrdi da je Rusija organizovala otmicu oko 20.000 dece. Humanitarna laboratorija Yale navodi da je najmanje 6.000 ukrajinske dece trenutno u Rusiji.

(Kurir.rs/Jutarnji/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track