ZAOŠTRAVAJU SE ODNOSI RUSIJE I POLJSKE Putin: Imaju pretenzije na zapad Ukrajine i Belorusiju! Poljaci demantuju
Foto: AP Alexander Kazakov

ZAOŠTRAVAJU SE ODNOSI RUSIJE I POLJSKE Putin: Imaju pretenzije na zapad Ukrajine i Belorusiju! Poljaci demantuju

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je Poljsku da ima teritorijalne pretenzije na zapad Ukrajine, kao i na Belorusiju, koja je do 1991. godine bila u sastavu Sovjetskog Saveza, zajedno sa Rusijom i Ukrajinom.

Poljska je članica Evropske unije i deo je vojnog saveza NATO.

Kako prenosi agencija Rojters, Putin je izjavio da će bilo koja agresija na Belorusiju biti smatrana kao napad na Rusiju.

Kako je Putin rekao na sednici Saveta za bezbednost Ruske Federacije, Moskva bi mogla "svim raspoloživim sredstvima" da reaguje na napad na Belorusiju, sa kojom je Rusija u savezu.

Bezbednosni komitet Poljske odlučio je pre dva dana da premesti vojne snage na istok te zemlje, nakon što su pripadnici ruske plaćeničke formacije Vagner stigli u susednu Belorusiju.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da su Nemačka i NATO spremne podrže Poljsku u odbrani od eventualnih pretnji sa istoka.

Putin je izneo tvrdnju da poseduje medijske izveštaje o planovima jedinica poljske i litvanske vojske koje bi se navodno uključile u operacije u zapadnoj Ukrajini, delovima koji su prošlosti pripadali Poljskoj i da navodno žele da okupiraju tu teritoriju.

"Dobro se zna da sanjaju i o beloruskoj teritoriji", rekao je Putin, ne iznoseći dokaze i dodao: "Što se tiče Belorusije, ona je u savezu sa Rusijom, i agresija na Belorusiju bila bi agresija na Rusku Federaciju. Odgovorićemo na to svim sredstvima".

Poljska je tvrdi da nema nikakve teritorijalne pretenzije na Belorusiju.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track