SMENJEN MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA KINE! Objava iz Pekinga stigla nakon što mesec dana nije viđen u javnosti, naslednik poznato ime
Foto: AP Thomas Peter

VEST OBJAVILA DRŽAVNA TELEVIZIJA

SMENJEN MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA KINE! Objava iz Pekinga stigla nakon što mesec dana nije viđen u javnosti, naslednik poznato ime

Planeta -

Ćin Gang, ministar spoljnih poslova Kine koji nije viđen u javnosti od juna, smenjen je sa pozicije šefa diplomatije te zemlje.

To je objavila kineska državna televizija CCTV.

Saut Čajna morning post prenosi da je iznenadna objava o uklanjanju Ćina sa funkcije usledila nakon nedelja spekulacija oko njegove sudbine.

Navodi se da je tema Ćinovog nestanka iz javnog života Kine dominirala političkim diskusijama u toj zemlji i izrodila se u jednu od najvećih kriza u kojoj se kineski predsednik Si Đinping našao od kada je prošle godine započeo treći mandat na čelu države, što do tada niko nije učinio.

U kratkoj objavi o smeni CCTV je navela da će novi šef diplomatije biti Vang Ji, koji je skoro deceniju bio na čelu Ministarstva spoljnih poslova pre postavljenja Ćina za ministra.

Vang je u međuvremenu imao višu funkciju u odnosu na Ćina, pošto je bio direktor Kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine.

On je u prethodne dve nedelje bio vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova.

(Kurir.rs/South China Morning Post/CCTV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track