"AMERIKA SHVATA KAKO NA NJU UTIČU POGREŠNI POTEZI IZ PROŠLOSTI" Tomić: SAD dugovale Turskoj 118 MILIJARDI, a ovako su to rešili!
Foto: Kurir TV, Shutterstock

KURIR TV

"AMERIKA SHVATA KAKO NA NJU UTIČU POGREŠNI POTEZI IZ PROŠLOSTI" Tomić: SAD dugovale Turskoj 118 MILIJARDI, a ovako su to rešili!

Planeta -

Ruska delegacija predvođena ministrom odbrane Sergejem Šojguom boravi u Severnoj Koreji, kako bi u Pjongjangu prisustvovali na vojnoj paradi povodom proslave 70. godišnjice završetka Korejskog rata.

U Severnoj Koreji je i delegacija Kine. To je zapadnim analitičarima otvorilo mogućnost da u dugogodišnjim dobrim odnosima ovih država, ipak traže i mogućnosti za stvaranja nekih novih formi savezništva.

A, Skaj njuz piše da američka obaveštajna služba već duže vreme sugeriše da Rusija kupuje oružje i municiju od Severne Koreje.

Odesa, rakete, Kina
foto: Shutterstock

Gost jutarnjeg programa Kurir televizije koji je pričao o poseti Rusije i Kine Severnoj Koreji, ali i kakva je perpsektiva Vašingtona, je prof. dr Duško Tomić, sa Fakulteta za bezbednost i globalne studije Američkog univerziteta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Prvo se osvrnuo na prvenstvene ciljeve određenih država, pa je rekao da su to uobičajene političko-taktičke igre.

- Ta vojna pomoć bi trebalo da bude u drugom smeru, odnosno od Rusije za Severnu Koreju. Oni razbijaju neke sisteme balističkih raketa, ali to nije ništa što Rusija već ne poseduje. Prisustvo Šojgua na vojnoj paradi jeste prvenstveno da se što više prošiti savezništvo između Rusije i Kine i partnera Severne Koreje. Kinezi rade na jačanju vojnog potencijala. Njima je vojna ekspanzija najbitnija u ovom trenutku. Što se Rusije tiče, njoj je jako bitno da održi odnose sa Kinom i Severnom Korejom. Sve su to uobičajene političko-taktičke igre velikih u cilju zauzimanja boljih strategijskih položaja.

00:59

AMERIKA SHVATA KAKO NA NJU UTIČU POGREŠNI POTEZI IZ PROŠLOSTI Tomić: SAD dugovale Turskoj 118 MILIJARDI, a ovako su to rešili!

Potom se osvrnuo na perspektivu Vašingtona, pa je rekao da oni prave pametne poteze, te je izneo primer sa Turskom:

- SAD su uticale na to da Kina ne promeni svoju valutnu politiku i da se i dalje vezuje za dolar. Dakle, Vašington veoma smisleno i pametno radi, imaju tu tzv. čaj koaliciju i ojačavaju sve pozicije koje su vezano oko Indokine i na Pacifiku. SAD shvataju tj znaju da pogrešni potezi iz prošlosti i te kako utiču na to da su morali da menjaju svoju politiku. Samit u Viljnusu je ustalio narušen odnos između Turske i SAD. Znate li da su SAD dugovale 118 milijardi Turskoj na ime aranžmana oko nabavke aviona.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:01

SEVERNA KOREJA ODGOVARA RUSIMA ZBOG UVOZA ORUŽJA! Stručnjaci sigurni: JEDNO SE ZNA u vezi potencijalnog Trećeg svetskog rata

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track