DETALJ IZ UGOVORA NOVIH PLAĆENIKA OTKRIO TAJNI PLAN VAGNERA? Ukrajina tvrdi da Prigožin nije slučajno odveo vojsku u Belorusiju
Foto: Printscreen Flightradar, Handout/AFP/Profimedia

tajni plan

DETALJ IZ UGOVORA NOVIH PLAĆENIKA OTKRIO TAJNI PLAN VAGNERA? Ukrajina tvrdi da Prigožin nije slučajno odveo vojsku u Belorusiju

Planeta -

Novim plaćenicima Vagnera rečeno je da potpisivanje ugovora podrazumeva pristanak da se bore na teritoriji NATO zemalja.

To tvrdi ukrajinski Nacionalni centar otpora.

Pruvatna vojna kompanija PMC Vagner je inače u procesu prebacivanja u Belorusiju nakon što je njen lider Jevgenij Prigožin prošlog meseca prekinuo pobunu protiv ruskog ministarstva odbrane. Od dolaska u zemlju Vagnerovi plaćenici su smešteni u terenskim kampovima i drže obuku beloruskim snagama.

Ukrajina, međutim, tvrdi da Vagner regrutuje nove borce u Belorusiji u pokušaju da poveća svoje redove u pripremi za budući rat i to potencijalno na teritoriji NATO.

- Novoregrutovani plaćenici moraju da pristanu da učestvuju u neprijateljstvima na teritoriji susednih zemalja Belorusije i to posebno Poljske i Litvanije - navodi Nacionalni centar otpora.

Jevgenij Prigožin
foto: Printscreen/Meduza

Napad povezan sa Vagnerom na teritoriju NATO zemlje predstavljao bi osnov da taj bezbednosni savez uđe u oružani sukob. Najmanje 5.000 Vagnerovih vojnika prebačeno je u Belorusiju gde bi trebalo da obučavaju vojsku predsednika Aleksandra Lukašenka.

Litvanija je proglasila Vagner terorističkom organizacijom, a poljski ministar odbrane Mariuš Błaščak obećao je 18. jula da će ojačati granicu svoje zemlje sa dve dodatne vojne brigade zbog prisustva plaćeničke grupe.

Granica Poljske i Litvanije nazvana je "najslabijom karikom" NATO. Suvalki koridor je pojas od 100 kilometara koji ima ogroman strateški značaj za NATO i EU, ali i Rusiju. Za Zapad to je jedina kopnena veza sa tri bivše sovjetske baltičke republike dok bi za Rusiju kontrola koridora omogućila kopnenu vezu između baltičke eksklave Kalinjingrada, glavne baze Baltičke flote i čvrstog saveznika Kremlja Belorusije.

Rusija, Jevgenij Prigožin, vagner
foto: ap

Ruski rezervista general-pukovnik Andrej Kartapolov, takođe poslanik i predsednik odbora za odbranu ruskog parlamenta, rekao je ranije ovog meseca da bi Vagnerove snage mogle da budu raspoređene na tom koridoru.

- Ako se nešto desi Suvalki koridor nam je veoma potreban. Udarne snage (sa sedištem u Vagnerovim snagama u Belorusiji) spremne su da zauzmu taj koridor za nekoliko sati - rekao je Kartapalov.

Eventualno zauzimanje koridora pogodilo bi retko naseljenu teritoriju koja se često naziva "Ahilovom petom NATO" ili "mekim donjim stomakom". Pošto bi to mogla biti prva tačka sukoba u trećem svetskom ratu koridor je označen kao "najopasnije mesto" na Zemlji. Ruski potez sa Vagnerom koji podržava država verovatno bi pokrenuo NATO klauzulu 5 protiv Rusije.

Poljska se ubrzano naoružava zbog pretnje iz Moskve, a Nemačka će trajno rasporediti 4.000 vojnika u Litvaniji dok NATO jača svoje prisustvo u baltičkim državama.

Prigožin je inače viđen juče u Sankt Peterburgu na ruskom samitu afričkih lidera. Prigožin (62) se fotografisao pored čoveka za koga se veruje da je član delegacije Centralnoafričke Republike na samitu gde se veliki broj afričkih lidera sastaje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Prigožinovo prisustvo na ruskom samitu afričkih lidera i njegov sastanak sa delegatom CAR-a svakako bi imalo smisla s obzirom na opsežan operativni obim Vagnerove grupe u brojnim afričkim zemljama koji uključuje i Libiju, Mali, Sudan, Mozambik i Burkinu Faso. Takođe se podrazumeva da Vagner deluje u Nigeru gde je u sredu državni udar izvela predsednička garda zemlje.

Ciljevi Vagnera se razlikuju u svakom regionu, ali operacije gotovo uvek uključuju jačanje vojnih snaga režima koje je Kremlj preferirao u Africi isporukom oružja i obukom i pružanjem dodatnih bezbednosnih usluga.

Rusija zauzvrat dobija pristup prirodnim resursima i mogućnostima ulaganja odnosno geopolitičkom uticaju.

(Kurir.rs/Dejli mejl/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track