"KA GRANICI IDE 100 VAGNEROVACA, SITUACIJA JE JOŠ OPASNIJA": Poljski premijer objavio plan ruskih plaćenika koji vodi u RAT S NATO
Foto: EPA/Zbigniew Meissner, Peter Hermes Furian / Alamy / Alamy / Profimedia, AP, Shutterstock

DRAMA KOD STRATEŠKI VAŽNOG KORIDORA SUVALKI

"KA GRANICI IDE 100 VAGNEROVACA, SITUACIJA JE JOŠ OPASNIJA": Poljski premijer objavio plan ruskih plaćenika koji vodi u RAT S NATO

Planeta -

Poljski premijer Mateuš Moravjecki objavio je danas da vlada u Varšavi poseduje informacije o pokretu više od 100 plaćenika iz ruske privatne vojne kompanije "Vagner" u pravcu koridora Suvalki, graničnom području između Poljske, i Litvanije koje povezuje Belorusiju sa ruskom baltičkom eksklavom Kalinjingrad.

Koridor Suvalki je strateški veoma važan i za NATO i za Rusiju.

Poljski mediji prenose da je Moravjecki to kazao danas u gradu Glivice.

Navodi se da je on u govoru podsetio da je Poljska već skoro dve godine izložena konstantnim napadima na njenu granicu.

- Samo ove godine bilo je 16.000 pokušaja imigranata da ilegalno pređu granicu pošto (ruski predsednik) Vladimir Putin i (beloruski predsednik) Aleksandar Lukašenko pokušavaju da ih dovedu u Poljsku, žele da ih ubace u Poljsku - kazao je Moravjecki.

Mateuš Moravjecki
Mateuš Moravjeckifoto: EPA/Zbigniew Meissner

On je potom rekao da je "sada situacija još opasnija".

- Mi posedujemo informacije da je više od 100 plaćenika "Vagnera" krenulo ka koridoru Suvalki u blizini Grodnog u Belorusiji - naveo je poljski premijer.

Vagner
foto: Shutterstock/Nurdian Putra, Shutterstock

Moravjecki je ovo ocenio kao "još jedan korak ka daljem hibridnom nasrtanju na na poljsku teritoriju".

- Oni će verovatno biti prerušeni kao beloruski graničari i pomagaće ilegalnim imigrantima da dođu do poljske teritorije, da destabilizuju Poljsku, ali će verovatno takođe pokušati da se infiltriraju u Poljsku pretvarajući se da su ilegalni imigranti i to stvara dodatne rizike - poručio je Moravjecki.

Britanski Dejli mejl je ranije ovog meseca objavio saznanja poljske obaveštajne službe da Rusija planira da upotrebi borce "Vagnera" za invaziju na strateški ključan pojas koji se prostire na granici između Poljske i Litvanije, a to je u emisiji na ruskoj televiziji potvrdio i Andrej Kartapolov, poslanik stranke Jedinstvena Rusija predsednika Vladimira Putina.

- Jasno je da je "Vagner" otišao u Belorusiju da obučava beloruske oružane snage. Ali, ne samo to. Postoji mesto koridor Suvalki. Ako se nešto desi, ovaj koridor će nam baš biti potreban. Udarne snage Vagnerovaca u Belorusiji spremne su da zauzmu ovaj koridor za nekoliko sati - rekao je general-pukovnik rezervista Kartapolov, predsednik odbora za odbranu u ruskom parlamentu.

Njegov plan zauzimanja zemlje "udarnom pesnicom" pogodio bi retko naseljenu teritoriju koja je označena Ahilovom petom i slabom tačkom NATO.

Pošto bi to mogla biti "prva dodirna tačka" u Trećem svetskom ratu, koridor je označen kao "najopasnije mesto na zemlji".

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Polsatnews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track