DRAMA NA NEBU IZNAD SIRIJE: Američki dron se približio ruskom lovcu na 100 metara!
Foto: Printskrin / You Tube

DRAMA NA NEBU IZNAD SIRIJE: Američki dron se približio ruskom lovcu na 100 metara!

Planeta -

Bespilotna letelica MK-9, proameričke antiterorističke koalicije 30. jula se opasno približila avionu Su-34 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na udaljenosti manjoj od 100 metara, saopštio jekontraadmiral Oleg Gurinov, zamenik šefa Ruskog centra za mirenje zaraćenih strana u Siriji.

„30. jula u 06:53, na nadmorskoj visini od 5.000 metara u području Rake, ponovo je zabeleženo opasno približavanje bespilotne letelice MK-9 (američke) koalicije avionu Su-34, Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na udaljenosti manjoj od 100 metara visine“, rekao je Gurinov.

Zamenik šefa ruskog Centra je istakao da američka koalicija ne prestaje da šalje dronove u toprodručje.

- Zahvaljujući visokom profesionalizmu ruskih pilota i blagovremenim merama koje su preduzeli, nije došlo do sudara sa bespilotnom letelicom koalicije - naglasio je Gurinov.

Prema njegovim rečima, u protekla 24 časa koalicija je 12 puta prekršila protokol o izbegavanju sukoba, vezanih za letove bespilotnih letelica koji nisu koordinisani sa ruskom stranom.

- U oblasti Tanf, kroz koju prolaze međunarodni vazdušni putevi, zabeleženo je 13 narušavanja vazdušnog prostora Sirije od strane četiri para lovaca F-16, dva para lovaca F-35 i jedne višenamenske koalicione bespilotne letelice MK-1C - dodao je Gurinov.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track