"JUL 2023. NATOPLIJI MESEC U ISTORIJI!" Američki meteorolozi otkrili šta nas očekuje do kraja godine: MORAĆEMO da se prilagodimo!
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

REKORDNO VISOKA TEMPERATURA

"JUL 2023. NATOPLIJI MESEC U ISTORIJI!" Američki meteorolozi otkrili šta nas očekuje do kraja godine: MORAĆEMO da se prilagodimo!

Planeta -

Jul 2023. godine će i zvanično biti proglašen najtoplijim sedmim mesecom ikada zabeleženim, od kada se meri globalna temperatura u svetu.

Globalni porast temperature u fokusu je Svetske meteorološke organizacije Ujedinjenih nacija, a njeni najveći stručnjaci kažu da će ne samo ovaj mesec, već ova godina biti najtoplija do sada.

O visokim temperaturama izjasnili su se Karlo Buontempo, direktor službe za klimatske promene u Evropskom meteorološkom centru i Kris Hjuit, direktor klimatskih usluga Svetske meteorološke organizacije

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Možemo reći da su prve tri nedelje jula bile najtopliji tronedeljni period zabeležen ikada u našoj evidencije. Ova anomalija je toliko velika u odnsu na druge tople mesece da smo sigurni da će ovaj juli biti najtopliji mesec ikada zabeležen od kada se prate ovakave pojave. Nikada nismo doživeli ovako visoku temperaturu u istoriji - rekao je Karlo Buontempo, direktor službe za klimatske promene u Evropskom meteorološkom centru.

Hjuit je istakao da su vremenske prilike takve da ćemo morati da se prilagoćavamo:

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Ovo dugoročno zagrevanaje je vođeno gasovima staklene bašte u atmosferi. Ugljen dioksid, metan i azon oksid dostigli su rekordno zabeležene maksimume. Ne izgleda da će temperature pasti, ako se ovo nastavi sa uslovima "El ninja" koji raste u Pacifiku možemo očekivati da će ovo biti rekordno topla godina. Morali bismo da se pobrinemo o tim toplim talasima. Postoji potreba da se prilagodite ekstremno toplim temperaturama, a onda postoje i druge opasnosti popout sušta, poplava i oluje se vetrom.

01:49

JUL 2023. NATOPLIJI MESEC U ISTORIJI! Američki meteorolozi otkrili šta nas očekuje do kraja godine: MORAĆEMO da se prilagodimo!

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:50

NOVA OPASNOST! SUPERĆELIJSKE OLUJE DONOSE LOPTASTU MUNJU Meteorolog otkrio retku pojavu koja može da izazvati ENORMNU ŠTETU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track