POTOP: Najgore poplave u Pekingu u poslednjih 12 godina! Više od 127.000 evakuisanih!
Uništene stvari: Poplavljeni su mnogi stanovi, Foto: Pedro PARDO / AFP / Profimedia

Za 48 sati palo je kiše koliko i za mesec dana

POTOP: Najgore poplave u Pekingu u poslednjih 12 godina! Više od 127.000 evakuisanih!

Planeta -

U naletu tajfuna Doksuri, prema poslednjim podacima, najmanje 11 osoba je nastradalo, dok se skoro 30 vodi kao nestalo

Prema poslednjim podacima, najmanje 11 osoba je poginulo, dok se 27 vodi kao nestalo u najgorim poplavama koje su u poslednjih 12 godina pogodile Peking, prestonicu Kine.

U gradu, u kojem živi 22 miliona ljudi, za 48 sati je palo kiše koliko i za mesec dana, odnosno u proseku 175,7 milimetara.

Blokirani vozovi

Državna kineska televizija CCTV prenela je da je usled obilnih padavina i poplava iz najugroženijih delova grada evakuisano 127.000 ljudi.

Strašne posledice poplava
Strašne posledice poplavafoto: AP/Andy Wong

Najgore su prošli zapadni delovi grada, gde je ujedno bilo i najviše žrtava. U četvrtima Mentougou i Fangšan palo je preko 30 centimetara kiše po kvadratnom metu.

Obilne padavine doneo je tajfun Doksuri, koji je pre toga protutnjao Filipinima, Tajvanom i južnom obalom Kine. Tajfun, koji je usmrtio nekoliko desetina ljudi, pratili su vetrovi brzine od 190 kilometara na sat. Vetar je oslabio kad je tajfun pogodio kopno. Bujična poplava je oštetila više desetina automobila i stanova u podrumima i prizemlju. Oštećeno je i nekoliko mostova, a nabujale reke su odnele više automobila.

Poplave, Peking
foto: Costfoto/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Zbog poplava je došlo i do prekida u železničkom saobraćaju, pa je veliki broj putnika proveo preko 30 sati u vozovima na prilazu gradu: - Skoro dva dana smo bili zaglavljeni u vozu. Zbog obilnih kiša došlo je do odrona i voz nije mogao ni napred ni nazad. Nismo imali hrane, bili smo gladni.

Pojedini vagoni su bili zaključani i nije moglo da se izađe - rekao je jedan od putnika.

Ukupno je 1.870 putnika i 68 zaposlenih bilo zaglavljeno u dva voza, prenela je državna agencija Sinhua.

Zabranjeni grad pod vodom
Zabranjeni grad pod vodomfoto: EPA/XINHUA / JIN LIANGKUAI

Stiže novi tajfun

Poslednje ovako velike poplave u Pekingu bile su 2012, kada je poginulo 77 osoba. Tokom letnjih meseci Kina je često na meti tajfuna i obilnih padavina, koje se poslednjih godina povećavaju. Pre dve godine u centralnoj provinciji Henan poginulo je više od 300 osoba u poplavama.

Meteorolozi već upozoravaju da Kini preti novi tajfun Khanun, šesti od početka sezone. On bi krajem nedelje trebalo da pogodi istočnu priobalnu provinciju Džeđang.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track