SCENARIO! UKRAJINA IMA PLAN AKO ZELENSKI BUDE UBIJEN! Svetski mediji otkrili detalje, evo šta bi se DOGODILO NA FRONTU!
Foto: EPA/TOMS KALNINS

SCENARIO

SCENARIO! UKRAJINA IMA PLAN AKO ZELENSKI BUDE UBIJEN! Svetski mediji otkrili detalje, evo šta bi se DOGODILO NA FRONTU!

Planeta -

Formalno, prema ustavu, funkciju predsednika bi do izbora novog obavljao predsedavajući Vrhovne rade (parlamenta)

Kada su ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog pitali da li je zabrinut zbog ruskih pokušaja da ga ubiju, odgovorio je da sebi to ne može da priušti.

- Kad bih stalno razmišljao o tome, samo bih se zatvorio, slično kao Putin koji sada ne napušta svoj bunker. Naravno, moji telohranitelji moraju da razmišljaju kako to da spreče i to im je zadatak. Ne razmišljam o tome - kazao je Zelenski ranije za CNN.

Kontinuitet vlade

Ipak, kako prenosi portal Politiko, Zelenski je meta i više ruskih poslanika i ultranacionalista, koji su pozivali na njegovo ubistvo. Nekoliko nedelja posle početka ruske invazije u februaru 2022, Mihajlo Podoljak, glavni savetnik Zelenskog, otkrio je da je bilo najmanje desetak ozbiljnih pokušaja atentata na njegovog šefa. On je rekao da su ruski diverzantski i obaveštajni timovi, kao i Čečeni i vagnerovci pokušali da probiju strogo čuvanu vladinu četvrt u Kijev. Iako je sada rizik manji, opasnost i dalje postoji, zbog čega se sve češći odlasci Zelenskog u inostranstvo pažljivo planiraju i drže u tajnosti.

S obzirom na ulog i rizik, nije ni čudo da ukrajinski zvaničnici odbacuju zahteve medija za razgovor o tome šta bi se dogodilo da Rusija uspe da likvidira Zelenskog. Uprkos odbijanju da se javno priča o tome, plan postoji, što se nagovešćuje u intervjuima sa ukrajinskim zvaničnicima, poslanicima i analitičarima.

- Ukrajinci imaju planove, o kojima neću javno da govorim niti da ulazim u detalje. Njihov cilj je da se osigura ono što bismo nazvali kontinuitet vlade na ovaj ili onaj način - rekao je ranije Entoni Blinken, američki državni sekretar za CBS.

Vladimir Zelenski
foto: Office of the President of Ukraine/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Formalno, po ustavu, situacija je jasna, objašnjava poslanik Mikola Knjažicki iz Lavova:

- Kada predsednik nije u mogućnosti da ispuni svoju dužnost, funkciju preuzima predsedavajući Vrhovne rade (parlamenta).

Poverenje javnosti

Međutim, prvi čovek Vrhovne rade Ruslan Stefančuk, član vladajuće stranke Sluga naroda, nema veliko poverenje javnosti.

Zbog toga Adrijan Karatnicki, saradnik Evroazijskog centra Atlantskog saveta, smatra da bi na čelo Ukrajine došao Upravni savet.

- Taj savet bi najverovatniji činili Stefančuk, šef predsedničkog kabineta Andrij Jermak, ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba i ministar odbrane Oleksij Reznjikov - kaže on.

General Valerij Zalužni, koji uživa veliku popularnost, ostao bi glavni komandant oružanih snaga. Politiko dalje ukazuje da u Kijevu preovladava mišljenje i da smrt Zelenskog ne bi ništa promenila na frontu i da bi se rat nastavio nesmanjenom žestinom.

DRAŠKO AĆIMOVIĆ ZA KURIR

Došlo bi do eskalacije nasilja!

Draško Aćimović, diplomata i ekonomista, nekadašnji počasni konzul Ukrajine u Austriji, kaže za Kurir da eventualna likvidacija Zelenskog ne bi dovela do promena:

Draško Aćimović
foto: Kurir

- Po meni, mislim da se likvidacija Zelenskog ne bi odrazila na situaciju na frontu. Mislim da je on tu više kao figura. On nije toliko jaka ličnost i to se vidi. Ukrajina je zapravo NATO, što je očigledno. Zato je rat i počeo, jer su oni pošto-poto želeli da se odvoje od Rusije. Zelenski je dobar glumac, što mu je i profesija.

A da li bi došlo do eskalacije sukoba?

- Mislim da bi došlo. Čini mi se da bi Ukrajina bila kratko obezglavljena jer Zelenski ima dobru medijsku pokrivenost. Gura ga Zapad, svaki dan je u medijima.

UKRATKO

Ukrajina je izvela novi napad dronovima na Moskvu, pogođena je ista zgrada u finansijskom centru ruske prestonice kao i za vikend

Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba ruske armije, posetio je ruske jedinice u Zaporoškoj oblasti

Ruska vojska tvrdi da je odbila ukrajinski pokušaj napada pomorskim dronovima na brodove u Crnom moru

Njuzvik je objavio da će Pentagon Ukrajini poslati modifikovane tenkove tipa „abrams“, bez najsavremenije opreme

l Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador odbacio je mirovne pregovore o Ukrajini u Saudijskoj Arabiji bez Rusije

Naslovna 02.08.2023.
foto: Kurir

Bonus video:

00:46

AKO BI ZELENSKI STRADAO, NE BI NUŽNO ZNAČILO DA SU TO RUSI URADILI Koprivica analizira: Glumu je upotrebio za ono što danas radi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track