"SVETOM OPERIŠE OKO 50.000 OBAVEŠTAJACA IZ KINE" Stručnjak za bezbednost: Ovo je posebno IMPRESIVNO i izdvaja je od konkurencije!
Gordana Mišev, ekspert za bezbednost, Foto: Ilustracija

naučna špijunaža

"SVETOM OPERIŠE OKO 50.000 OBAVEŠTAJACA IZ KINE" Stručnjak za bezbednost: Ovo je posebno IMPRESIVNO i izdvaja je od konkurencije!

Planeta -

Berlin je upozorio na rizik naučne špijunaže od strane kineskih studenata u Nemačkoj, pošto je Amerika upozorila na rizik od kineskih hakera.

Njujork tajms je preneo neimenovane američke zvaničnike, koji su rekli da se traži kineski malver u različitim sistemima.

A sada nemačka ministarka obrazovanja poziva na budnost zbog rizika naučne špijunaže.

Kina, kao jedna od najvećih svetskih ekonomija, snažno je prisutna u sferi informacionih tehnologija. Njihova obaveštajna agencija, poznata po brojnim aktivnostima, igra ključnu ulogu u održavanju njihove tehničke prednosti na globalnom tržištu.

Gordana Mišev, ekspert za bezbednost razgovarala je sa voditeljkom Oljom Lazarević o gorepomenutim dešavanjima u svetu.

Gordana Mišev
foto: Kurir tv

Kineska obaveštajna agencija se ističe po posebnom odeljenju za informacione tehnologije i hakere.

Mišev je dala svoje mišljenje, uporedivši i situaciju u Srbiji sa svetskim geopolitičkim dešavanjima.

- Kineski pristup nije jedinstven - mnoge zemlje takođe imaju svoje specijalizovane organizacije. Na primer, u Srbiji postoji Odeljenje za visokotehnološki kriminal, dok u Americi NSA (Nacionalna služba bezbednosti) obuhvata širok spektar bezbednosnih pitanja - započinje MIšev.

Ona je istakla šta je ono što izdvaja kinesku obaveštajnu službu od konkurencije.

- Ono što Kineze izdvaja od konkurencije je integracija kontraobaveštajne službe koja takođe obavlja hakerske poslove. Ovakav pristup omogućava im da se fokusiraju na obezbeđivanje tehničke prednosti. Iako su njihovi hardveri, kao što su telefoni, kompjuteri i laptopovi, izuzetno popularni i traženi, Kina zaostaje u razvoju softvera, dok Amerika prednjači u tom domenu - smatra Mišev.

Da bi nadoknadili nedostatke u softverskom sektoru, Mišev je ukazala na to da Kina koristi metod naučne špijunaže.

- Njihova strategija obuhvata razvoj sopstvenih aplikacija za upoznavanje i četovanje, sličnih popularnim WhatsApp-u i Viber-u. Pored toga, imaju i sopstveni pretraživač, a sličan pristup ima i Rusija - ukazala je.

Ovakav način sukobaMišev naziva uobičajenim za konkurentske države.

- Da bi zadržali relevantnost na globalnoj hakerskoj sceni, Kinezi regrutuju stručnjake u oblasti hakovanja, koji se bave ubacivanjem virusa i špijuniranjem. Učestvuju u hakerskim napadima i koriste ih kao sredstvo konflikta - Saudijska Arabija i Irak su bili ranije mete, što ukazuje da je ovakav način sukoba postao uobičajen - rekla je Mišev i navela posebno impresivne činjenice:

- Posebno impresivna je kineska posvećenost pametnoj tehnologiji. Oni su mnogo ranije od NATO-a osnovali svoju službu informacionih tehnologija, čime su pokazali ozbiljnost u trci za tehničku superiornost. Međutim, ove aktivnosti i strategije koje koristi Kina ne prolaze bez posledica. Hakerski napadi koji nanose ogromnu štetu industriji mere se u milionima evra. Ukradene ili kompromitovane platforme omogućavaju konkurenciji da osvoji tržište pre drugih koji su vredno radili na razvoju. Pored toga, trgovinski ratovi, kao što je onaj oko Huaweija, dodatno remete ravnotežu u IT sektoru - ističe MIšev.

05:22

BEZBEDNOST I ŠPIJUNAŽA

Ipak, ona je predočila na svesnost Kine o važnosti ekonomske borbe na međunarodnoj sceni.

- Kina je svesna važnosti ekonomske borbe i ozbiljno ulaže kako bi postala dominantan igrač na međunarodnoj sceni. Njihova kontraobaveštajna aktivnost uključuje veliki broj ljudi koji se bave špijuniranjem i hakerskim aktivnostima širom sveta. Procenjuje se da ima između 40.000 i 50.000 kineskih obaveštajaca koji se bave kontraobaveštajnim radom - kazala je Mišev.

Očekuje se da će njihova uloga u globalnoj informacionoj tehnologiji postaviti nove izazove i otvoriti diskusije o važnosti balansa između ekonomskog napretka i odgovornog korišćenja tehnologije.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

02:00

OTMIČARI SU UGLAVNOM ŽENE! Stručnjak za bezbednost otkrio profil osobe, ali FAZE OTMICE DECE: Mete su im najčešće DEVOJČICE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja