"SLOVENSKA DUŠA NE MERI SE VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM" Stručnjak o KOBNOM POTEZU Ukrajine: Bazirali su se na OVO i PODBACILI!
Vladimir Tomašević, Foto: Kurir Televizija, Handout / AFP / Profimedia

softver u praksi

"SLOVENSKA DUŠA NE MERI SE VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM" Stručnjak o KOBNOM POTEZU Ukrajine: Bazirali su se na OVO i PODBACILI!

Planeta -

Ukrajina odustaje od američke taktike u svojoj kontraofanzivi da povrati teritoriju od Rusije, jer ta taktika ne funkcioniše, tvrdi Njujork Tajms.

U međuvremenu, Vladimir Putin je na listu neprijatelja dodao još jednu državu – Norvešku, i to kao odgovor na proterivanje diplomata i na pridruživanje Norveške bezbednosnim garancijama za Kijev.

Vladimir Putin, izvoz žita, žito, Ukrajina, Odesa
foto: Shutterstock, AP Alexander Kazakov

Time su započeli razgovor dekan Fakulteta za inženjerski menadžment prof. dr Vladimir Tomašević i voditeljka jutarnjeg programa Redakcija.

02:29

SOVJETSKA DUŠA NE MOŽE DA SE MERI SA VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM Stručnjak o NAJGOREM POTEZU UKRAJINE: Pokušali su da predvide poteze Rusije i ZAKAZALI

On je izdvojio kontekst zbog čega je sve krenulo loše za ukrajinske vojne snage.

- Koristili su veštačku inteligenciju da predvide poteze ruske vojske.

Prvo i osnovno je da su se nove ukrajinske vojne snage bazirale na definisovanju veštačke inteligencije. E sad, šta se dešava? Koristili su veštačku inteligenciju da pokušaju da predvide šta će Rusija uraditi. Podatak u kontekstu je informacija. Informacija u kontekstu je znanje. Znanje u kontekstu je mudrost. Novopečeni mladi borci, koji su imali svega nekoliko meseci trenaža, i pokušali su da koriste softvere da vide gde su ta minska poljika i kako izgledaju. Naravno, softver je podbacio, zato što slovenska duša ne može da se meri sa softverom koji simulira veštačku inteligenciju - ukazuje Tomašević i dodaje:

- Naravno, Rusi su izuzetno minirali. Čak postoji, da li ta informacija ili dezinformacija sa ratišta - Rekli su da postoji tri do pet mina po kvadratnom metru - stare sovjetske mine koje su Rusi postavili. Jednostavno, taj simulakrum ratovanja ne funkcioniše na terenu. Nedostaje kontekst - rekao je Tomašević.

Kurirr.s

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track