GODIŠNJICA BOMBARDOVANJA JAPANA: Generalni sekretar UN nije imenovao zemlju koja je bacila atomsku bombu na Hirošimu!
Foto: Printscreen/CNN

GODIŠNJICA BOMBARDOVANJA JAPANA: Generalni sekretar UN nije imenovao zemlju koja je bacila atomsku bombu na Hirošimu!

Planeta -

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš, u mirovnoj poruci o žrtvama bombardovanja Hirošime, nije imenovao zemlju odgovornu za njihovu smrt.

U avgustu 1945, SAD su bacile atomske bombe na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki.

Od atomske eksplozije i njenih posledica u Hirošimi, od 350.000 stanovnika, stradalo je 140.000 ljudi, u Nagasakiju - 74.000. Ogromna većina poginulih bili su civili. Na godišnjicu tragičnih događaja – 6. i 9. avgusta – svake godine se održava „Seremonija mira“ u Hirošimi i Nagasakiju.

Na mirovnu ceremoniju u Nagasakiju nisu pozvani ambasadori Rusije i Belorusije Poruku je u ime Gutereša pročitao njegov zamenik za pitanja razoružanja Izumi Nakamitsu .

"Pre skoro osam decenija, Hirošima je spaljena nuklearnom bombom. Međutim, kao što svako ko je bio ovde zna, sećanja nikada ne blede", rekao je Nakamitsu.

Antonio Gutereš
Antonio Guterešfoto: EPA / WAEL HAMZEH

On je u ime generalnog sekretara UN pozvao zemlje na nuklearno razoružanje, napomenuvši da bubnjevi nuklearnog rata ponovo tuku, a nepoverenje i nesuglasice među državama rastu.

Prema rečima Nakamitsua, „nuklearna senka“ se ponovo pojavila u svetu, a „neke zemlje ponovo bezobzirno zveckaju nuklearnim mačem“, preteći da će ga upotrebiti.

„Svaka upotreba nuklearnog oružja je neprihvatljiva. Nećemo sedeti skrštenih ruku dok nuklearne države nastoje da razviju još opasnije oružje. Eliminacija nuklearnog oružja ostaje najveći prioritet UN za razoružanje.

Nećemo mirovati dok nuklearna senka jednom ne nestane i za sve. Dosta je Hirošima, Dosta je Nagasakija", pročitao je Nakamitsu, pritom nijednom ne pominjući ulogu Sjedinjenih Američkih Država u tragediji.

Kurir.rs/RIA Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track