RUSIJA SAMO HOĆE ONO ŠTO JE NJENO Peskov: Te teritorije su zapisane u našem Ustavu
Foto: EPA/Yuri Kochetkov

RUSIJA SAMO HOĆE ONO ŠTO JE NJENO Peskov: Te teritorije su zapisane u našem Ustavu

Planeta -

Rusija želi da kontroliše sve regione koji se u Ustavu zemlje vode kao ruski, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Ne. Mi samo želimo da kontrolišemo sve te teritorije koje su sada u našem Ustavu zapisane kao naše - rekao je Peskov odgovarajući na pitanje „Njujork tajmsa“ da li Rusija želi da dobije više ukrajinskih teritorija.

Govoreći o sukobu u Ukrajini, Peskov je rekao da u ovom trenutku nema osnova za zaključivanje sporazuma sa Ukrajinom o rešavanju sukoba.

Nastavićemo sa operacijom u dogledno vreme - istakao je portparol.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, posle referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

Referendumi o ulasku DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije održani su od 23. do 27. septembra 2022. godine. Na osnovu 100 odsto obrađenog materijala u DNR je za ujedinjenje s Rusijom glasalo 99,23 odsto građana, u LNR 98,42 odsto, u Hersonskoj oblasti 87,05 odsto, a u Zaporoškoj oblasti 93,11 odsto.

Predsednik Rusije Vladimir Putin se 30. septembra obratio građanima nakon objavljivanja rezultata referenduma u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, nakon čega je sa njihovim liderima potpisao sporazume o prijemu regiona u sastav Rusije. Putin je kasnije potpisao savezne zakone kojima je ratifikovao prijem ovih regiona u sastav Ruske Federacije.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track