I KUVAJT ZABRANIO BARBI FILM, PLUS JOŠ JEDAN HOROR: Objavili i svoje razloge za to
Foto: Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

za samo tri nedelje prikazivanja zaradio više od milijardu dolara

I KUVAJT ZABRANIO BARBI FILM, PLUS JOŠ JEDAN HOROR: Objavili i svoje razloge za to

Planeta -

KUVAJT SITI - Kuvajt je zabranio prikazivanje hit-filma "Barbi" u bioskopima zbog zabrinutosti za "javni moral", rekli su zvaničnici i potvrdili da je zabranjen i jedan film strave i užasa u kojem glumi transrodna osoba.

Ti filmovi - "Barbi" i "Pričaj sa mnom" (Talk to Me), "šire ideje i uverenja strana kuvajtskom društvu i javnom redu", izjavio je šef Odbora za cenzuru kinematografije Lafi al-Subeie zvaničnoj novinskoj agenciji KUNA, prenosi danas AFP.

Odlučujući o svakom stranom filmu, Odbor obično naređuje "cenzurisanje scena koje su protivne javnom moralu", rekao je njegov šef.

"Ali ako u film sadrži strane koncepte ili neprihvatljvio ponašanje, Odbor odlučuje da ga zabrani u celini", dodao je on.

Zemlje Zaliva, uključujući Kuvajt, Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) i Saudijsku Arabiju, koje sve zabranjuju homoseksulanost, rutinski cenzurišu filmove ako aludiraju na LGBTQ zajednicu.

Nedavno je zabranjen najnoviji animirani film "Spajdermen" zbog scene u kojoj se vidi LGBT zastava duginih boja.

"Barbi" koja je za samo tri nedelje prikazivanja širom sveta zaradila više od milijardu dolara, prikazuje se u Saudijskoj Arbiji, UAE i Bahreinu.

U Libanu je ministar kulture Muhamed Mortada rekao u sredu da je tražio zabranu "Barbi" zbog navodnog "promovisanja seksualnosti" iako u filmu nema otvorenih aluzija na to.

U filmu "Pričaj sa mnom" koji se prikazuje u bioskopima u UAE i Saudijskoj Arabiji, igra transrodni australijski glumac Zoe Terakes, ali nema eksplicitnih LGBTQ aluzija.

Taj glumac je u nedelju, kada je zabrana objavljena, na društvenim mrežama objavio da u filmu nema takvih tema.

"Ja sam transrodni glumac koji je dobio ulogu. Nisam ja tema. Ja sam osoba", napisao je Terakes koji za sebe kaže da je !nebinarna osoba".

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track