RUSI KRENULI NA MESEC! LANSIRANA KOSMIČKA STANICA "LUNA-25": Evo na koju stranu satelita će sleteti i kada (FOTO)
Foto: EPA/Roscosmos State Space Corporat

RUSI KRENULI NA MESEC! LANSIRANA KOSMIČKA STANICA "LUNA-25": Evo na koju stranu satelita će sleteti i kada (FOTO)

Planeta -

Za sletanje je izabrano područje Južnog pola, gde su pronađeni znaci vodenog leda, a još niko nije uspešno sleteo na ovu lokaciju

Prva ruska međuplanetarna stanica "Luna-25", nakon skoro 50 godina, lansirana je sa kosmodroma "Vostočni" u ranim jutarnjim časovima i trebalo bi da sleti u regionu Južnog pola Meseca 21. avgusta, saopštila je kompanija "Roskosmos".

Raketa "Sojuz-2.1b" lansirana je sa kosmodroma Vostočni dovela je međuplanetarnu automatsku stanicu Luna-25 na suborbitalnu putanju. Gornji stepen "Fregate" je odvojen normalno, aparat leti ka Mesecu.

"Čekamo 21. avgust. Nadam se da će se održati precizno sletanje na Mesec", rekao je generalni direktor "Roskosmosa" Jurij Borisov obraćajući se nakon lansiranja.

ruska kosmička stanica, Luna-25, Mesec
foto: EPA/Roscosmos State Space Corporat

Na putu do našeg satelita, orbitalna stanica "Luna-25" će dva puta korigovati putanju. Za oko pet dana ući će u lunarnu orbitu visoku stotinu kilometara i tu provesti još nekoliko dana, kočeći i spuštajući se, dok ne dostigne orbitu za sletanje visoku 18 kilometara. Odatle će uređaj početi da sleće na Mesec. Ova šema je razrađena još 1970.

Za sletanje su izabrali područje Južnog pola, gde su pronađeni znaci vodenog leda. Još niko nije uspešno sleteo na ovu lokaciju. Ruski modul će prvi put u istoriji izvršiti takvo sletanje.

ruska kosmička stanica, Luna-25, Mesec
foto: AP/Alexander Zemlianichenko

"Luna-25" će biti prva stanica koja će izvršiti sletanje u rejonu Južnog pola Meseca koji ima veoma složen reljef. Prethodne stanice su sletale u ekvatorijalne zone.

Glavni cilj stanice je sprovođenje istraživanja mesečevog tla na prisustvo leda.

Druga faza, nakon odvajanja gornjeg stepena rakete od stanice, "Luna 25" će preleteti do prirodnog satelita Zemlje, koji će trajati oko pet dana. Planirane su dve korekcije maršrute leta stanice: prva 1,5 dana nakon starta, druga dan pre izlaska na orbitu oko Meseca.

ruska kosmička stanica, Luna-25, Mesec
foto: AP/Roscosmos State Space Corporation

Kada stanica počne da koči počeće treća faza - let oko Meseca po kružnoj okolopolarnoj orbiti visine 100 kilometara, koja će trajati tri dana.

U četvrtoj fazi će "Luna-25" preći na eliptičnu orbitu za sletanje sa minimalnom visinom od 18 kilometara. Na kraju, nakon obavljanja proračuna, trebalo bi da dođe do sletanja u blizini Južnog pola Meseca, koje bi trebalo da se dogodi 21. avgusta.

Procenjeno je da će stanica "Luna-25" biti aktivna godinu dana.

Borisov je najavio da će automatsku stanicu "Luna 26" lansirati 2027. godine, "Luna 27" – 2028. godine i "Luna 28" posle 2030. godine.

Ovo je prva misija na Mesec u istoriji savremene Rusije. Prethodna, sovjetska stanica "Luna 24", poslata je 1976. godine. Tada je na Zemlju doneto oko 170 grama lunarnog tla.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track