RUSKI PUT NA MESEC: Objavljeni prvi snimci sa stanice „LUNA 25“ (FOTO)
Foto: EPA/Roscosmos State Space Corporat

RUSKI PUT NA MESEC: Objavljeni prvi snimci sa stanice „LUNA 25“ (FOTO)

Planeta -

Institut za kosmička istraživanja (IKI) Ruske akademije nauka (RAN) objavio je na svom sajtu prve snimke sa automatske stanice „Luna 25“ koja se nalazi na letu ka prirodnom satelitu Zemlje – Mesecu.

„Kamere službenog televizijskog sistema ‘Luna’ STS-L su zabeležile prve snimke iz svemira koje će ući u istoriju domaće kosmonautike. Na ovim slikama se vide elementi konstrukcije aparata ‘Luna-25’ iza koje se nalazi Zemlja. Od nje smo zauvek odleteli i vidimo Mesec, na koji ćemo uskoro doleteti. Na trećoj slici se vidi amblem misije i aparat“, navodi se u saopštenju IKI RAN.

U Institutu su dodali da je ekspresna analiza telemetrije i podataka merenja naučnih aparata je završena, svi aparati su pokazali potpunu sposobnost da rade i da su spremni da istraže Mesec. Istakli su da su njihovi analogni i digitalni čvorovi i blokovi uspešno obavili sve zadatke.

Ovo je prva misija na Mesec u istoriji savremene Rusije. Prethodna, sovjetska stanica „Luna 24“, poslata je 1976. godine. Tada je na Zemlju doneto oko 170 grama lunarnog tla.

Generalni direktor „Roskosmosa“ Jurij Borisov najavio je da će automatsku stanicu „Luna 26“ lansirati 2027. godine, „Luna 27“ – 2028. godine i „Luna 28“ posle 2030. godine.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track