KIM I PUTIN RAZMENILI PISMA PODRŠKE: Jačaju saradnju baš uoči samita Amerike, Južne Koreje i Japana
Foto: AP/Alexander Zemlianichenko

strateški odnos

KIM I PUTIN RAZMENILI PISMA PODRŠKE: Jačaju saradnju baš uoči samita Amerike, Južne Koreje i Japana

Planeta -

Severnokorejski vođa Kim Džong Un i ruski predsednik Vladimir Putin razmenili su pisma podrške uoči trilateralnog samita SAD, Južne Koreje i Japana koji u petak počinje u američkom Kemp Dejvidu.

Severnokrejska državna agencija KCNA objavila je da su dvojica lidera obećali jedan drugom da će razvijati veze njihovih zemalja, koje je Kim nazvao "dugotrajnim strateškim odnosom".

Pisma su upućena povodom 78. godišnjice oslobođenja Koreje od japanske kolonijalne vladavine koja je trajala od 1910. do 1945, a koja se slavi kao državni praznik i u Južnoj Koreji.

Kim je Putinu poručio da je prijateljstvo dveu zemalja iskovano u Drugom svjetskom ratu pobedom nad Japanom i da sada Severna Koreja i Rusija "u potpunosti pokazuju svoju nepobedivost i moć u borbi za slamanje samovoljne prakse i hegemonije imperijalista".

Putin je naveo da je "siguran u jačanje bilateralne suradnje na svim poljima za dobrobit dvaju naroda i čvrstu stabilnost i bezbednost Korejskog poluostrva i cele severoistočne Azije".

Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, prošlog meseca je posetio Pjongjang i zajedno sa Kimom posmatrao vojnu paradu na kojoj su predstavljene najnovije severnokorejske nuklearne rakete i borbeni dronovi.

Rojters je preneo da će čelnici SAD, Južne Koreje i Japana na samitu u Kemp Dejvidu razgovarati o regionalnim pretnjama koje dolaze od Severne Koreje i Kine.

(Kurir.rs/KCNA/Rojters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track