OPTUŽEN ZA REKETIRANJE! Trampa će zbog mešanja u izbore goniti kao MAFIJAŠA, biće TV prenos uživo! (VIDEO)
Foto: AP

primenjuje se zakon o organizovanom kriminalu

OPTUŽEN ZA REKETIRANJE! Trampa će zbog mešanja u izbore goniti kao MAFIJAŠA, biće TV prenos uživo! (VIDEO)

Planeta -

Bivši američki predsednik Donald Tramp osumnjičen je za reketiranje u pokušaju premene rezultata predsedničkih izbora 2020. koje je izgubio od Džoa Bajdena, a optužnica podignuta u Džordžiji zasniva se na federalnom zakonu donetom zbog borbe protiv mafije.

BBC prenosi da se glavna tačka optužnice, sada već četvrte po redu koja je podignuta protiv Trampa u SAD, odnosi na to da je on povredio zakon protiv reketiranja poznat kao Rico (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act).

Donald Tramp
foto: AP Alex Brandon

Zakon je donet 70-ih godina prošlog veka sa prvenstvenim ciljem udara na organizovani kriminal i mafijaške organizacije, ali je u međuvremenu primenjivan i u drugim slučajevima korupcije.

Tramp se oglasio nakon podizanja najnovije optužnice protiv njega, nazvavši je "lovom na veštice".

On je u postu na sopstvenoj društvenoj mreži Truth Social ukazao da se na sajtu suda okruga Fulton pre podizanja optužnice pojavio njen tekst i pre nego što je velika porota glasala o njoj, a koji je ubrzo povučen.

- Meni to zvuči kao da je sve namešteno - naveo je Tramp.

On je dodao da je ova optužnica mogla da bude podignuta mnogo ranije.

- Zašto me nisu optužili za to pre dve i po godine? Zato što su želeli da to učine usred moje političke kampanje (za predsedničke izbore 2024) - napisao je Tramp.

NBC njuz je objavio da bi privođenje Trampa po najnovijoj optužnici i njegovo izjašnjavanje o njoj na sudu moglo da bude prenošeno na televiziji zbog specifičnih lokalnih sudskih propisa.

U prethodna tri slučaja podizanja optužnice protiv Trampa njegovo pojavljivanje na sudu nije smelo da se snima, osim u slučaju procesa na sudu na Menhetnu kada je fotorepoterima na kratko bilo dozvoljeno da uđu u sudnicu.

(Kurir.rs/BBC/NBC News)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja