PREDSEDNIK KRITIKOVAO SUNARODNIKE: Zelenski traži od ukrajinskih civila da se solidarišu sa vojskom i ne idu u kafiće i klubove
Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia, EPA Ukrainian Presidential PresShutterstock, Shutterstock

podseća da je zemlja u ratu

PREDSEDNIK KRITIKOVAO SUNARODNIKE: Zelenski traži od ukrajinskih civila da se solidarišu sa vojskom i ne idu u kafiće i klubove

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je Ukrajincima da ne idu u kafiće i klubove, jer je zemlja u ratu i svi moraju da daju svoj doprinos pobedi.

Zelenski je u redovnom obraćanju naciji kritikovao civile što ne pokazuju dovoljno solidarnosti s vojnicima na frontu, koji rizikuju svoj život u ratu protiv Rusije.

- Ukrajina je u ratu. I oni koji se ne bore na prvoj liniji fronta moraju da pomognu u toj borbi. Ne pomaže se iz kafića, klubova ili sa uličnih trka, vojnicima se pomaže na specifičan način - rekao je Zelenski, prenosi portal Raša tudej.

Ukrajinski predsednik je istakao i da je poraz Rusije "zajednički nacionalni cilj" i da ukrajinski vojnici "zaslužuju da vide i osete potpunu podršku cele zemlje".

Volodimir Zelenski
foto: Printscreen Twitter

Zelenski je, podsećamo, prošle nedelje otpustio sve načelnike za regrutaciju zbog korupcije, a ugledni Fajnenšel tajms je objavio da su Ukrajinci plaćali do 10.000 dolara kako bi izbegli regrutaciju i odlazak na front.

Kijev
Kijevfoto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu za Kurir kaže da su Ukrajinci suočeni s pretnjom svakodnevnih ruskih raketnih napada.

- Moramo da shvatimo da je rat socijalna pojava i da, otkako je Ukrajina zaustavila rusko nadiranje, permanentna opasnost se uvukla u svakodnevni život običnih ljudi. Ukrajinci žive sa opasnošću od svakodnevnih ruskih raketnih udara. Sada je potreban novi zamajac kako bi se podnele neophodne žrtve. Zelenski želi da motiviše ljude kako bi rotaciona rezerva bila veća - naveo je Obradović.

Naš sagovornik ističe da, ipak, u ratu nisu svi podjednako hrabri.

- Nema sumnje, rat ima svoje najcrnje ljudske strane. Nisu svi jednako u ratu hrabri i uvek oni koji su najbogatiji gledaju da ne podnesu teret borbe za slobodu. To uopšte nije čudno. Rusi pale regrutne centre, a ruska bogata deca se švrćkaju po Beogradu. Nije čudno da oni koji imaju novca ne žele da stave svoj život na kantar otadžbine. Rat se otegao - zaključio je Obradović.

Darko Obradović
Darko Obradovićfoto: Kurir tv

Drugi naš sagovornik, prof. dr. Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije, uveren je da će vlasti u Kijevu teško održati motivaciju za borbu kod građana.

- Ukrajinci imaju malu mogućnost za rotaciju vojske, linija fronta je preko hiljadu kilometara i preko hiljadu kilometara je ukrajinska granica s Belorusijom. Ogromna vojska je potrebna i tu dolazi do zasićenja i zamora - kazao je Miletić.

Dejan Miletić
Dejan Miletićfoto: Kurir TV

On je dodao da "ljudi u Ukrajini žele normalno da žive, ne vide perspektivu u tenzijama koje bi beskrajno trajale".

- Posebno ona mesta gde nema direktnih sukoba ili nema bombardovanja. Tu dolazi do unutrašnjih rascepa i smanjenja podrške nastavku rata. Većina se miri s postojećim stanjem i biće teško održati motivaciju za borbu. Oni koji su želeli da idu u rat već su otišli na front. Malo je potencijalnih regruta koji bi mogli da odmene ili osveže linije. To je jedan od najvećih problema u perspektivi Ukrajine - naveo je Miletić.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/RT/FT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track