"UROŽAJNE JE OSLOBOĐENO": Ukrajinci zauzeli selo zbog kojeg su američkim kasetnim bombama ZASULI RUSE u povlačenju (VIDEO)
Foto: Screenshot Twitter

KONTRAOFANZIVA U DONBASU

"UROŽAJNE JE OSLOBOĐENO": Ukrajinci zauzeli selo zbog kojeg su američkim kasetnim bombama ZASULI RUSE u povlačenju (VIDEO)

Planeta -

Ukrajinske snage su vratile pod svoju kontrolu selo Urožajne u Donjeckoj oblasti i ukopale se u položaje na obodu tog mesta na jugoistoku zemlje.

- Urožajne je oslobođeno. Naši branioci su u rovovima na njegovom obodu - saopštila je na Telegramu Hana Malijar, zamenica ukrajinskog ministra odbrane.

Rojters navodi da je Urožajne deo niza malih ruralnih naselja koje je Ukrajina proglasila oslobođenim od početka juna kada su njene trupe započele kontraofanzivu protiv ruskih snaga na južnom i istočnom frontu.

Slobodna Dalmacija prenela je juče pisanje ruske istraživačke organizacije "Konflikt intelidžens tim" da su ukrajinske snage veličine divizije, uključujući sve četiri brigade ukrajinskog mornaričkog korpusa, okružile Urožajne, naselje s par stotina kuća raspoređenih duž tri paralelna puta u smeru sever-jug.

- Ponovno zauzimanje Urožajna bilo je samo pitanje vremena - ocenio je "Konflikt intelidžens tim".

Dok su napredovali istočno i zapadno od Urožajna, Ukrajinci su Rusima ostavili samo jedan izlaz iz mesta: put T0518, koja vodi prema jugu u susedna dva sela.

Kada je iscrpljeni ruski garnizon u potpunosti ili delimično počeo da se povlači proteklog vikenda, vojnici su to činili pešice i usred bela dana, krećući se po otvorenom putu i poljima uz tu saobraćajnicu.

Ukrajinski dronovi sve su to pratili leteći iznad glava ruskih vojnika i navodili na njih artiljerijsku vatru, zbog čega je usledio teški pokolj.

Na dva snimka napravljena dronom, koje je ukrajinsko Ministarstvo odbrane objavilo u nedelju, prikazane su desetine Rusa kako se ubrzano kreću putem.

U prvom videu, vidi se kako granata eksplodira, bacajući vojnike na tlo. Na drugom snimku, ukrajinski artiljerci koriste ubojitu kasetnu municiju koja je zabranjena u većini zemalja, ali ne u Rusiji, Ukrajini i SAD, a koju je Amerika isporučila Kijevu kao pomoć ukrajinskoj kontraofanzivi.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Reuters/Slobodna Dalmacija/The Conflict Intelligence Team)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track