"OD OVOGA SVAKI DAN UMRE 4.000 KINEZA, IDU KORAK UNAZAD" Obradović šokirao: Milioni postaju agenti komunističke partije (VIDEO)
Foto: Shutterstock, Kurir Televizija

kurir tv

"OD OVOGA SVAKI DAN UMRE 4.000 KINEZA, IDU KORAK UNAZAD" Obradović šokirao: Milioni postaju agenti komunističke partije (VIDEO)

Planeta -

Napetosti između Kine i Tajvana su u stalnom porastu. Iza zategnutih odnosa krije se ideja o ponovnom ujedinjenju.

Kina doživljava Tajvan pod samoupravom kao otcepljenu pokrajinu koja će jednog dana ponovo biti sastavni deo zemlje. Tajvan, međutim, sebe doživljava kao nezavisnu državu, sa vlastitim ustavom i demokratski izabranim vođstvom.

A da stvar bude gora iz SAD često možemo da čujemo poruke visokih zvaničnika i predsednika da će Amerika braniti Tajvan u slučaju napada.

Kina, Tajvan
foto: Shutterstock

Poslednja vest je da je Kina juče krenula i u neku vrstu ekonomske ofanzive prema Tajvanu.

Detaljnije o ovome pričao je gost "Pulsa Srbije" Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu.

Prvo je rekao da Kina kida veze i narodnu trgovinu, pa se osvrnuo kako će društvo izgledati 2030. godine:

- Umesto unutrašnjih ekonomskih sloboda, oni imaju državnu kontrolu svih tokova. Umesto globalizacije i liberalne ekonomije na kojoj se Kina razvila, oni sada žele da kidaju veze i narodnu trgovinu. Jednostavno idu korak unazad. Oni imaju i suviše mnogo unutrašnjih strukturalnih problema, nezaposlenost omladine je 20 odsto, svaki dan 4.000 Kineza umre od zagađenja vazduha, problem je veliki sa radnom snagom, produktivnošću, sve više stanovnika živi u gradovima, a ruralna baza koja je dosad nosila je sve manje. Do 2030. godine imaćete 87 miliona ljudi nove radne snage, a 147 miliona će biti izdržavana lica u Kini - rekao je Obradović.

01:01

OD OVOGA SVAKI DAN UMRE 4.000 KINEZA, IDU KORAK UNAZAD Obradović šokirao: Milioni postaju agenti komunističke partije

Potom je rekao da se Kina vraća na staze komunističke revolucije:

- S jedne strane Kina ima negativne unutrašnje trendove, a sa druge se vraća na staze kulturne revolucije, kada je Crvena straža harala i ubijala širom Kine svakoga ko je bio sumnjiv. To je sada ovaj novi zakon Kine po kome će milioni Kineza postati agenti komunističke partije, već sada vrše represiju pream stranim kompanijama.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:03

KINA POSTAJE SUBJKET PRED KOJIM JE VELIKA KRIZA Radenović: Zastrašujući koncept budućeg ratovanja, SUKOB PLANETARNIH RAZMERA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track