"KINA BI INVAZIJOM NA TAJVAN SRUŠILA SVOJ STOGODIŠNJI SAN" Arežina otkrila: Koriste ovu strategiju da ih DOBROVOLJNO PRIVOLE
Foto: Printscreen/Kurir TV, Boris Zerwann / Panthermedia / Profimedia

KURIR TV

"KINA BI INVAZIJOM NA TAJVAN SRUŠILA SVOJ STOGODIŠNJI SAN" Arežina otkrila: Koriste ovu strategiju da ih DOBROVOLJNO PRIVOLE

Planeta -

Sanja Arežina, autor knjige "Kina u Evropi", gostovala je u emisiji Usijanje gde je detaljno razmatrala trenutne odnose između Kine i Tajvana, te i potencijalnoj eskalaciju sukoba između ove dve strane.

- Na Tajvanu postoji određeni broj američkih vojnika, ne postoje baze. Taj broj je povećan i ove godine. Suština je da ako se broj vojnika bude povećao drastično. To će Kina posmatrati jednako kao i proglašenje nezavisnosti od strane Tajvana - rekla je Arežina.

03:06

KINA ĆE INVAZIJOM NA TAJVAN SRUŠITI SVOJ SAN O PODMLAĐIVANJU! Arežina otkrila: Koriste ovu strategiju da ih DOBROVOLJNO PRIVUKU

Što se tiče pitanja o mogućem kineskom napadu na Tajvan i njihovom pokušaju da se ujedine sa ostrvom, Arežina je objasnila da Kina u svojoj spoljnoj politici pridržava određene principe.

- Kina se generalno pridržava tih nekih svojih principa u spoljnoj politici koji se zasnivaju na ne mešanju u unutrašnje poslove druge države, miroljubivoj egzistenciji, mirnim odnosim sa drugim državama i na nekoj "win-win" saradnji. Ona ne nastoji da ulazi u bilo kakve sukobe, a pogotovo ratove. Zato što bi je sve to usporilo u dostizanju kineskog sna odnosno podmlađivanju kineske nacije koje bi trebalo da se desi 2049. godine na stogodišnjicu osnivanja Narodne Republike Kine - rekla je arežina i dodala:

Kina, Tajvan
foto: Shutterstock

- Narod koji živi na Tajvanu su Kinezi. Oni ne žele da ulaze u bilo kakve probleme sa narodom koji živi na Tajvanu jer će to da stvori neke loše uspomene svim tim ljudima tamo. Zato žele svojom ekonomskom privlačnošću da privvole Tajvan i da oni počnu da misle da su deo Kine.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:01

INVAZIJA KINE NA TAJVAN JE MOGUĆA TOKOM OVE 2 GODINE! Matović: Žele da napadnu pre nego što SAD uradi isto što i sa Ukrajinom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track