"KINA NEVOLJNO ULAZI U SUKOB SA SAD, ALI SVE JE NEIZBEŽNIJI" Arežina: Svi se plaše ovog datuma kao mogući početak sukoba supersila
Sanja Arežina o odnosima Kine i SAD, Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kina i SAD

"KINA NEVOLJNO ULAZI U SUKOB SA SAD, ALI SVE JE NEIZBEŽNIJI" Arežina: Svi se plaše ovog datuma kao mogući početak sukoba supersila

Planeta -

Kineski ministar odbrane Li Šangfu, prilikom obraćanja na bezbednosnoj konferenciji u Rusiji, upozorio je na "igranje vatrom" kada je reč o Tajvanu i na taj način prikriveno napao SAD.

Si Đinping, Tajvan
foto: Ju Peng / Xinhua News / Profimedia, Shutterstock

Doktor Sanja Arežina, autor knjige "Kina u Evropi", gostovala je u jutarnjem programu "Redakcija" tim povodom.

Sanja Arežina
foto: Kurir tv

Na pitanje voditeljke da li je to "prazno zveckanje" oružjem, ili je ministar odbane Kine zaista mislio to što kaže, Arežina je dala svoje mišljenje:

- Kina se našla u središtu američke pažnje i najvažnije je pitanje Amerike kada je reč o Tajvanu. Strategija angažmana sa Kinom, prešla je, maltene, u otvoren sukob. Do tog eventualnog sukoba bi moglo da dođe 2027. godine, a taj period je naglašen zbog pariteta ekonomije ove dve države i u isto vreme te godine Kina je navjavila da će dostići punu modernizaciju vojske. Da li će do sukoba zaista doći, ostaje da vidimo. Tajvan je tenzično pitanje na kome se prelamaju odnosi ove dve države, pored pitanja Hong Konga, Tibeta... - rekla je Arežina.

05:24

SANJA AREŽINA O ODNOSIMA KINE I SAD

Ona je naglasila da je u emisiji "Usijanje" napomenula da Kina nevoljno ulazi u sukob sa SAD, ali negativna retorika Vašingtona i oprečne izjave predsednika Amerike Džozefa Bajdena, primorana je na suprotno.

- Kineska administracija stalno mora da ulaže prigovore i to je postalo uobičajeno. Imali smo izjavu kineskog ministra odbrane, koja se desila u Moskvi, a prethodno je imao izjave i u Singapuru, ali je sadašnja izjava na mestu jer je Tajvan veoma važno pitanje - naglasila je Arežina.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

03:06

KINA ĆE INVAZIJOM NA TAJVAN SRUŠITI SVOJ SAN O PODMLAĐIVANJU! Arežina otkrila: Koriste ovu strategiju da ih DOBROVOLJNO PRIVUKU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track