RUSIJA UVELA SANKCIJE TUŽIOCU KOJI HOĆE DA HAPSI PUTINA: Na crnoj listi nalaze se 54 osobe
Foto: EPA/Mykola Tys, AP/Vladimir Gerdo

RUSIJA UVELA SANKCIJE TUŽIOCU KOJI HOĆE DA HAPSI PUTINA: Na crnoj listi nalaze se 54 osobe

Planeta -

Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije uvelo je sankcije protiv 54 državljana Velike Britanije, a među njima je i Karim Ahmad Kan, tužilac Međunarodnog krivičnog suda koji je izdao naredbu za hapšenje Vladimira Putina.

"Kao odgovor na agresivnu implementaciju neprijateljskog antiruskog kursa Londona, u okviru kojeg se aktivno primenjuje mehanizam jednostranih sankcija građanima naše zemlje i domaćim privrednim subjektima, doneta je odluka o proširenju ruske crne liste (spisak persona non grata kojima je zabranjen ulaz u Rusiju), uključivanjem predstavnika političkog establišmenta, agencija za sprovođenje zakona, profesionalne pravne zajednice i novinarskog kora Velike Britanije, to jest ukupno 54 osobe", saopšteno je Ministarstva.

Karim Ahmad Kan
Karim Ahmad Kanfoto: Printscreen YouTube

Na spisku se nalaze glavni tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala u Hagu, britanski advokat Karim Ahmad Kan koji je učestvovao u izdavanju naloga za hapšenje ruskog rukovodstva, državna sekretarka za kulturu, medije i sport Lusi Frejzer, kao i pojedine medijske kuće.

"U kontekstu nemilosrdne vojne podrške Londona kijevskom neonacističkom režimu, doneta je i odluka o uvođenju ličnih sankcija protiv rukovodstva britanske privatne vojne obaveštajne kompanije 'Privejl partners', čiji su specijalisti uključeni u prikupljanje i pružanje obaveštajnih informacija ukrajinskim specijalnim službama", dodaju iz Ministarstva.

Ističu da su, prema podacima nekih izveštaja, predstavnici ove kompanije više puta posećivali Kijev kako bi se dogovorili o pripremi za slanje diverzantskih i izviđačkih grupa u zonu borbenih dejstava.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track