PUTINOVA TAKTIKA HILJADU OŠTRICA: Agenti MI-6 upozoravaju na novu strategiju ruske vojske, ukrajinski gubici biće OGROMNI!
Foto: EPA Alexander Kazakov Sputnik Kr, Shutterstock

PUTINOVA TAKTIKA HILJADU OŠTRICA: Agenti MI-6 upozoravaju na novu strategiju ruske vojske, ukrajinski gubici biće OGROMNI!

Planeta -

Cilj je da Ukrajinci pretrpe nenadoknadive gubitke tokom osvajanja sela na prvoj liniji fronta, posle čega bi usledio kontraudar, tvrdi MI-6.

Britanska obaveštajna služba MI-6 upozorila je generalštab britanske vojske na novu paklenu taktiku ruske vojske nazvanu "Hiljadu oštrica".

Agenti su na osnovu svojih saznanja s fronta na istoku Ukrajine dostavili obaveštajne podatke o strategiji koja bi mogla potpuno da satre vojsku Volodimira Zelenskog.

- Taktika je jednostavna, ali veoma ubitačna i efikasna: naterati Ukrajince da svako selo zauzmu s maksimalnim gubicima u ljudstvu i opremi. S obzirom na to da na liniji odbrane od kontraofanzive Kijeva ima više od 70 sela, gubici će verovatno biti ogromni - piše u dopisu britanskih obaveštajaca.

Oni dalje konstatuju da, dok se vode krvave borbe za svaki metar strateški nebitnih mesta, Rusi pripremaju nove linije odbrane:

- U pogodnom trenutku, kad procene da su dovoljno iscrpeli neprijatelja, povlače se na drugi mostobran, pa na treći, četvrti... Strategija je mlevenje vozila i rezervi u malim bitkama da bi se pripremio sopstveni kontranapad.

Ruska Vojska, Ukrajina, Rat u Ukrajini
foto: Profimedia, EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

U izveštaju se dodaje i da će Ukrajinci, u slučaju novog udara ruske vojske, biti nemoćni da se odbrane, tačnije biće pregaženi i odbačeni s pozicija koje su osvojili uz teške gubitke.

Zapadni vojni analitičari zabrinuti su, ali i besni zbog velikih gubitaka ukrajinske vojske. Napominju da, ukoliko Ukrajina nastavi da gubi od 10 do 30 zapadnih oklopnih vozila tokom osvajanja svakog sela, a novih isporuka ne bude, neće moći da stigne do strateški važnih gradova kao što su Melitopolj, Volnovaha ili Marijupolj.

- Njima smeta to što je u toku borbi za Staromajorsko u Donjeckoj oblasti ukrajinska vojska izgubila 31 jedinicu vojne tehnike, od kojih je 23 dobila od zemalja NATO. Radi se o skupim oklopnim vozilima ojačanim da izdrže eksploziju mine - prenosi zapadna štampa.

TROŠE MNOGO GRANATA

Takođe, nemački časopis Bild piše da je od početka kontraofanzive Ukrajina izgubila 18 nemačkih tenkova leopard.

Tenk Leopard
Tenk Leopardfoto: Shutterstock

- Zahvaljujući prednosti u vazduhu, Rusi mogu opet da povrate sela koja su napustili, pa nemački analitičari kažu da je preskupo zauzimanje sela na istočnom frontu. Na zapadu se Ukrajincima zamera i što mnogo troši artiljerijskih granata, tako da stalno traže nove isporuke koje saveznici ne mogu da im obezbede - navodi ovaj list.

General-pukovnik Bundesvera Andreas Marlov, zadužen za obuku ukrajinskih snaga, izjavio je da su oružane snage Kijeva izgubile veliki broj oficira i da su im potrebni novi komandni kadrovi.

- Obuka narednika i oficira je ono što najviše brine Ukrajince pošto profesionalna vojska vodi ovaj rat već godinu i po dana i mnogi su poginuli ili povređeni, pa im je potreban novi priliv vojnih vođa - kaže Marlov, koji se novinarima obratio na poligonu u Klicu, oko 100 kilometara od Berlina.

Tamo se ukrajinska vojska obučava pod nadzorom nemačkih instruktora.

Amerikanci sumnjaju u presecanje kopnenog mosta

Vašington post je objavio da američki bezbednjaci veruju da ukrajinske snage, zbog nanetih gubitaka, neće uspeti da povrate ključni grad Melitopolj na jugoistoku zemlje. Taj neuspeh bi značio da Ukrajina ne može da ispuni cilj da preseče kopneni most koji povezuje Rusiju s okupiranim poluostrvom Krim.

Kurir.rs/Republika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track