PUTIN: Rusija u pet najvećih ekonomija sveta, pretekli smo i Nemačku
Foto: AP Alexander Kazakov

PUTIN: Rusija u pet najvećih ekonomija sveta, pretekli smo i Nemačku

Planeta -

Rusija je ušla u pet najvećih ekonomija na svetu (Kina, SAD, Indija i Japan) i pretekla je Nemačku po paritetu kupovne moći, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na sednici Saveta za strateški razvoj i nacionalne projekte.

„Uprkos pesimističnim prognozama koje su iznosili, a koje i dalje ponekad iznose neki stručnjaci, pre svega zapadni, Rusija je na kraju 2022. godine uprkos svim tim prognozama ušla u prvih pet najvećih ekonomija na svetu“, istakao je ruski lider.

Kako je dodao, po podacima Svetske banke Rusija je „izbila u prve redove i pretekla Nemačku po paritetu kupovne moći i obimu privrede“. Po rečima Putina, to je jedan od najvažnijih pokazatelja.

Tempo rasta ruske ekonomije je stabilan – u drugom kvartalu 2023. godine BDP je porastao za 4,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dodao je ruski lider, istakavši da je tekuća budžetka situacija stabilna i da nema nikakvih rizika po makroekonomsku stabilnost. Na kraju perioda od jula do septembra u ruskom budžetu će biti ostvaren suficit.

Putin je takođe rekao da ruski proizvođači efikasno zauzimaju mesta koja su ostala upražnjena nakon povlačenja stranih kompanija sa ruskog tržišta.

Inflatorni rizici u Rusiji rastu, a u prvom planu je zadatak da se obuzda njihov rast, naglasio je on.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track