PRVE SLIKE S MESECA! Indija postala prva zemlja koja je sletela na južni pol zemljinog satelita (VIDEO, FOTO)
Foto: Profimedia

PRVE SLIKE S MESECA! Indija postala prva zemlja koja je sletela na južni pol zemljinog satelita (VIDEO, FOTO)

Planeta -

Prvi snimci koje je na mesecu zabeležila indijska svemirska letelica Čandrajan-3 objavljeni su na zvaničnim društvenim mrežama Svemirske istraživačke organizacije Indije (ISRO).

„Komunikacioni link je uspostavljen između Čandrajan-3 i MOX-ISTRAC u Bengaluru Evo slika sa kamere, snimljenih tokom spuštanja“, poručili su iz ove svemirske agencije.

Inače, ISTRAC je skraćenica Indian Space Research Organisation’s Telemetry, Tracking and Command, dok je MOX Ustanova za kontrolu misije, koja kontroliše kako naučnici prate misiju, iz minuta u minut.

Indijska misija na Mesec, Čandrajan-3 , uspešno je sletela na Mesec u sredu u 18:03. Ovim je Indija urezala svoje ime u istoriju i postala prva zemlja koja je sletela na južni pol Meseca.

Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO) zvanično je objavila uspešno sletanje u postu na platformi X (bivši Tviter), rekavši:

„Indijo, stigao sam na svoje odredište, a i ti si takođe!“

Ovim je Indija postala četvrta zemlja kojoj ikada pokušala poduhvat sletanja na Mesec. Pre nje su to učinile SAD, Kina i bivši Sovjetski Savez, ali nikom nije uspelo da dosegne njegov južni pol.

Čandrajan, što znači „mesečevo vozilo“ na sanskirtu, lansiran je iz svemirskog centra Satiš Davan u Sriharikoti u južnoj indijskoj državi Andra Pradeš 14. jula. Ova misija označila je drugi pokušaj Indije da izvrši kontrolisano sletanje na Mesec. Prvi pokušaj, 2019. godine s Čandrajan-2, završio se rušenjem letelice na Mesečevu površinu zbog problema sa softverom i poteškoćama s kočenjem pri spuštanju.

Kurir.rs/N1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track