Lideri BRIKS-a pozivaju na bližu saradnju i proširenje
Foto: Kineska medijska grupa

Lideri BRIKS-a pozivaju na bližu saradnju i proširenje

Planeta -

Dok se svet nalazi u turbulentnom periodu, zemlje BRIKS-a, Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, sa 15. Samita te organizacije u Johanesburgu pozvale su na produbljivanje saradnje i proširenje.

Tokom obraćanja u sredu, predsednik Kine Si Đinping pozvao je na napore da se produbi poslovna i finansijska saradnja, proširi politička i bezbednosna saradnja, poveća međuljudska razmena i unapredi globalno upravljanje.

„Razvoj je neotuđivo pravo svih zemalja, ne privilegija nekolicine“, kazao je predsednik Si „Svet je ušao u novi period turbulencija i promena i prolazi kroz velika prilagođavanja, velike podele i velike reorganizacije. Neizvesnost, nestabilnost i nepredvidivi faktori se povećavaju. Zemlje BRIKS-a su važna sila u oblikovanju međunarodne strukture. Samostalno biramo put razvoja, zajednički branimo pravo na razvoj i zajedno idemo ka modernizaciji, koja predstavlja pravac ljudskog društva i duboko će uticati na razvojni proces sveta“.

Si je kazao da Kina oduvek podržava međunarodnu pravičnost i pravdu, pravdu u glavnim međunarodnim i regionalnim pitanjima i radi na jačanju glasa i uticaja tržišta u razvoju i zemalja u razvoju. Istakao je da su zemlje BRIKS-a bile zagovornici i praktičari nezavisne spoljne politike.

„Kako god da se menja međunarodna situacija, prvobitna namera i zajednička težnja saradnje se neće promeniti“, kazao je „Zemlje BRIKS-a treba da budu saputnici na putu razvoja i revitalizacije i da se suprotstave „razdvajanju i prekinutim lancima“ i ekonomskoj prinudi. Neophodno je fokusirati se na praktičnu saradnju, posebno u digitalnoj ekonomiji, zelenom razvoju, lancu snabdevanja i drugim oblastima, i promovisati razmenu u oblastima privrede, trgovine i finansija“.

Predsednik Kine je kazao da je ukrajinska kriza došla do ovog stadijuma iz kompleksnih razloga.

„Najhitniji zadatak u ovom trenutku je promovisanje mirovnih pregovora, promovisanje smirivanja situacije, zaustavljanje rata i postizanje mira. Ne sme se dozvoliti da se situacija pogorša“, istakao je.

Si je kazao da su civilizacije i razvojni putevi raznoliki, kakav bi i svet trebalo da bude i da se ljudska istorija neće završiti sa jednom civilizacijom ili jednim sistemom.

„Zemlje BRIKS-a insistiraju na mirnom suživotu različitih civilizacija i poštuju put modernizacije koji je svaka zemlja samostalno izabrala. Jačanje globalne uprave je pravi izbor za međunarodnu zajednicu kako bi podelila razvojne mogućnosti i odgovorila na globalne izazove. Međunarodna pravila treba da budu napisana i da ih se pridržavaju sve zemlje u skladu sa principima Povelje Ujedinjenih nacija“, naglasio je „Zemlje BRIKS-a treba da insistiraju na multilateralizmu, zaštiti međunarodnog sistema sa Ujedinjenim nacijama u njegovom jezgru i da podržavaju i jačaju multilateralni trgovinski sistem sa STO u njegovom jezgru. Nova razvojna banka treba da igra važniju ulogu kako bi se promovisale reforme međunarodnog finansijskog i monetarnog sistema i pojačala zastupljenost i glas zemalja u razvoju“.

Predsednik Kine je kazao sa mu je drago što sve više zemalja u razvoju želi da uđe u BRIKS.

„Moramo da insistiramo na duhu otvorenosti i saradnje u okviru BRIKS-a, kako bi se dozvolilo što većem broju zemalja da se pridruži porodici BRIKS-a i da unaprede razvoj globalnog upravljanja u pravednijem i razumnijem pravcu“, zaključio je.

Kineska medijska grupa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track