SEKU KOPNENU VEZU KRIMA SA RUSIJOM! Amerika nezadovoljna ofanzivom, traži da se Ukrajinci okrenu ka jugu i izbiju na AZOVSKO MORE
Foto: STR / AFP / Profimedia, screenshot

INFORMACIJE FAJNENŠEL TAJMSA

SEKU KOPNENU VEZU KRIMA SA RUSIJOM! Amerika nezadovoljna ofanzivom, traži da se Ukrajinci okrenu ka jugu i izbiju na AZOVSKO MORE

Planeta -

Američki zvaničnici su pojačali kritike i nezadovoljni su ukrajinskom strategijom u vezi sa ofanzivom, što je dovelo do prvih većih podela među saveznicima, piše Fajnenšel tajms (FT).

U opširnom tekstu objavljenom prošle nedelje FT navodi da je došlo do razmirica dva i po meseca od početka ukrajinske ofanzive koja je pokrenuta uz veliku podršku SAD i saveznika.

Ona se pokazala kao spora i nedovoljna da bi ukrajinske trupe povratile većinu izgubljenih teritorija pre početka kišne sezone koja će otežati veće manevre na frontu ili pre nego što se izgubi inicijativa.

Ukrajinska Vojska
foto: Profimedia, EPA Sergiy Kozlov

Pesimizam u Vašingtonu dolazi nekoliko nedelja pre nego što istekne paket finansiranja pomoći za Ukrajinu u vrednosti od 43 milijarde dolara, zbog čega će Bajdenovoj administraciji trebati novo odobrenje Kongresa i to uoči početka izborne godine.

- Malo ko će reći da ofanziva dobro napreduje, a uz to niko ne govori o planu B - kaže politikolog Samjuel Čarap iz "Rand korporacije".

ukrajinska vojska, Ukrajina
foto: Shutterstock

Oslobađanje nekoliko sela i slab napredak naterali su Ukrajinu da se vrati artiljerijskom ratovanju umesto kombinovanim manevrima kojima su njene trupe obučavane u zapadnim zemljama.

- Nećemo prognozirati ishod rata jer je ovaj rat potpuno nepredvidiv - rekao je Džejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Bajdena.

Najveća tačka neslaganja između američkih i ukrajinskih zvaničnika vezana je za strategiju koju u Kijevu koriste i na raspoređivanje trupa.

ukrajinska vojska, Ukrajina
foto: Shutterstock

Američki zvaničnici ohrabruju Ukrajinu da bude manje sklona riziku i da u potpunosti posveti svoje snage glavnoj osovini kontraofanzive na jugu kako bi imala šansu da probije ruske linije i stigne do Azovskog mora, efektivno presecajući Rusiji kopneni most na jugu, odnosno vezu između Krima i ostatka Rusije.

U pitanju je kritično vojno čvorište i iz Vašingtona urgentno traže od Kijeva da pošalje više borbenih jedinica na jug i da prestanu s njihovom koncentracijom na istoku, gde je grupisana gotovo polovina ukrajinskih trupa.

ukrajinska vojska, Ukrajina
foto: Shutterstock

Umesto toga, Ukrajinci su neke od svojih najboljih borbenih jedinica poslali na istok u pokušaju da ponovo osvoje Bahmut.

Krim, mapa Krima
foto: Shutterstock

Zvanični Kijev, predvođen predsednikom Volodimirom Zelenskim, insistira na slanju oružja većeg dometa, kao i borbenih aviona F-16 kako bi se brže postigli rezultati ofanzive.

- Nema magičnog štapića. Udari raketa dugog dometa neće rešiti problem minskih polja i ruske odbrane. To će zakomplikovati rusku logistiku, ali to nije jedini niti glavni problem s kojim se Ukrajinci suočavaju - dodao je Samjuel Čarap.

(Kurir.rs/Financial Times)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track