POGINUO DUH KIJEVA KOJI JE OBUČAVAN ZA F-16: Zašto su ga Ameri zvali Đus i što je zbog njega spaljen KLAVIR na auto-putu? (VIDEO)
Foto: Handout / AFP / Profimedia, 508 collection / Alamy / Alamy / Profimedia, Twitter/clashreport

Andrij Pilščikov HTEO DA UVEDE NATO STANDARDE U UKRAJINI

POGINUO DUH KIJEVA KOJI JE OBUČAVAN ZA F-16: Zašto su ga Ameri zvali Đus i što je zbog njega spaljen KLAVIR na auto-putu? (VIDEO)

Planeta -

Ukrajinska ratna avijacija objavila je da je Andrij Pilščikov, vojni pilot i zagovornik nabavke američkih borbenih aviona F-16 za Ukrajinu, bio među troje stradalih u sudaru dva aviona tokom trenažnog leta zapadno od Kijeva.

Gardijan prenosi da se sudar desio u petak, kao i da je nadimak Pilščikova bio "Đus", objašnjavajući da su mu taj nadimak dodelili piloti instruktori iz SAD tokom obuke zato što Pilščikov nije pio alkohol.

Navodi se da se i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski oprostio od "Đusa" u noćnom video obraćanju, navodeći da je Pilščikov bio "jedan od onih koji su u velikoj meri pomogli državi".

Gardijan navodi da su ukrajinski istražitelji pokrenuli postupak povodom stradanja "Đusa" i druge dvojice pilota, a za sada nema naznaka upletenosti Rusije u ovaj incident.

Andrij Pilščikov
Andrij Pilščikovfoto: Handout / AFP / Profimedia

Navodi se da je Pilščikov tečno govorio engleski jezik i da je bio jedan od dvojice ukrajinskih pilota koji su prošlog leta boravili u Vašingtonu kako bi se sastali sa članovima američkog Kongresa i lobirali za isporuku F-16 Ukrajini.

Pored toga, "Đus" se redovno pojavljivao u američkim medijima gde se prilikom uključenja dodatno zalagao za nabavku ovih borbenih aviona.

To njegovo dugotrajno lobiranje konačno je urodilo plodom ranije ovog meseca kada su Danska i Holandija, nakon odobrenja iz Vašingtona, objavile da će Kijevu dostaviti američke lovce, a to je potom učinila i Norveška.

Jurij Ihnat, portparol ukrajinske ratne avijacije, kazao je da je uveren da će Ukrajina na kraju raspolagati sa 120 aviona F-16, od kojih bi prvi verovatno trebalo da se pojavi na njenom nebu početkom naredne godine.

F-16
foto: Shutterstock, APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Međutim, u tom avionu neće biti Pilščikov.

- Ne možete ni da zamislite koliko je on želeo da upravlja jednim F-16 - naveo je Ihnat i dodao da je "Đus" redovno učestvovao u borbenim misijama i presretao ruske krstareće rakete i dronove.

Ihnat je objasnio da je Pilščikov nastojao da uvede reforme u ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo.

- On je uvek pokušavao da uvede NATO standarde u Ukrajinu, kao i zapadne tradicije, kao što je spaljivanje klavira u čast stradalog pilota.

Gardijan navodi da je u subotu uveče klavir zapaljen na zabačenom auto-putu u Ukrajini, kako bi se na taj način obeležila smrt "Đusa" i njegovih kolega.

Njujork post navodi da je Pilščikov bio pripadnik jedinice "Duh Kijeva" koja je od početka rata u Ukrajini branila centralni i severni deo zemlje.

Veruje se da su oni oborili čak šest ruskih borbenih aviona prvog dana rata 24. februara prošle godine.

(Kurir.rs/Guardian/New York Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track