TVRDNJA ŠEFA MAĐARSKE DIPLOMATIJE: Svet se smeje EU zbog sankcija uvedenih Rusiji
Foto: EPA / Malton Dibra

PORUKA iz budimpešte

TVRDNJA ŠEFA MAĐARSKE DIPLOMATIJE: Svet se smeje EU zbog sankcija uvedenih Rusiji

Planeta -

Bilo bi poetsko preterivanje kada bi se reklo da mere koje je Evropska unija uvela protiv Rusije deluju, poručio je Peter Sijarto, šef mađarske diplomatije na festivalu Tranzit, čiji je cilj da se politika približi mladim ljudima.

Sijarto je ponovio da je politika vlade u Budimpešti takva da "konflikt u Ukrajini mora da se okonča ovog minuta".

- Evropa uništava sebe u ime podrške Ukrajini, a politika sankcija Evropske unije izaziva podsmeh na globalnoj sceni - rekao je Sijarto.

On je potom nastavio. - Bilo bi to barokno i poetsko preterivanje reći da su sankcije protiv Rusije uspele da osakate rusku ekonomiju. Politika sankcija je propala, čitav svet se podsmeva evropskoj politici sankcija - naveo je šef mađarske diplomatije.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u martu 2022. godine Evropska unija je uvela ukupno 11 rundi sankcija Rusiji.

Dok glavni evropski diplomata Đuzep Borelj tvrdi da su evropske sankcije izazvala "teške i opipljive efekte na rusku ekonomiju", u izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) navode se dijametralno suprotni podaci. MMF je naveo da će do kraja ove godine ruska ekonomija imati rast od 0,7 odsto, dok se u 2024. godini predviđa njen rast od 1,3 odsto.

Na drugoj strani, u većem delu evrozone je u prvoj polovini ove godine bila recesija, što je posledica toga što je EU prestala da uvozi jeftine energente iz Rusije.

Najveći udar pretrpela je Nemačka, koja je bila najveći evropski ekonomski partner Rusije pre uvođenja sankcija.

Otud i ne čudi što je, prema izveštaju Svetske banke, Rusija pretekla Nemačku i izbila na peto mesto liste najvećih svetskih ekonomija.

- Lideri evropskih zemalja su u ratnoj psihozi. Vojna pomoć Evropske unije Kijevu direktno preti bezbednosti na kontinentu. Amerika je gurnula Evropu u trku ko će više vojne pomoći poslati Ukrajini. Evropski lideri su prihvatili ovu provokaciju iako doslovno uništavaju Evropu - dodao je Sijarto.

Mađarski premijer Viktor Orban odbio je da se Ukrajini oružje šalje preko mađarske teritorije.

Orbanova vlada je konstantno protiv uvođenja novih sankcija Rusiji, i iako je Mađarska deo svih paketa sankcija, njen premijer je izdejstvovao ustupke i ona i dalje uvozi ruske energente.

Orban je u intervjuu za Bild pre nekoliko meseci izjavio da je "ukrajinska pobeda na frontu nemoguć zadatak za Kijev i njegove saveznike".

(Kurir.rs/RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track