SVI TRAGOVI VODE KA UKRAJINSKIM KOMANDOSIMA? Nemački istražitelji sastavili debeo dosije o uništenju gasovoda Severnog toka (FOTO)
Foto: SWEDISH COAST GUARD HANDOUT

špigl i zdf objavili izveštaj

SVI TRAGOVI VODE KA UKRAJINSKIM KOMANDOSIMA? Nemački istražitelji sastavili debeo dosije o uništenju gasovoda Severnog toka (FOTO)

Planeta -

Nemački nedeljnik Špigl i javni servis ZDF objavili su veliko istraživanje prema kojem svi tragovi napada na gasovode Severnog toka vode do Ukrajine.

Volf Vidman-Šmit iz tima istraživačkih novinara za Dojče vele kaže da čak ima utisak da politički čelnici u Berlinu izbegavaju ovu temu.

- Naravno, ne mogu jednostavno da odmahnu rukom na ozbiljan zločin, ali takođe ne bi mogli da obustave pomoć Ukrajini u ratu protiv Rusije. To nije opcija. Tako da ovde u Berlinu svi manje-više zaobilaze pitanje koje su posledice - naveo je Vidman-Šmit za nemački medij.

Navodi se da su detonacije na dva kraka Severnog toka u septembru prošle godine faktički odsekle svaku mogućnost da Nemačka direktno dobija povoljni ruski gas. Udar na gasovod dogodio se nadomak danskog ostrva Bornholm u Baltičkom moru.

Severni tok, curene gasa
foto: SWEDISH COAST GUARD HANDOUT

Prema izvještaju Špigla i ZDF, nemački istražitelji imaju podeblji dosje u kojem svi dokazi ukazuju na ukrajinske "komandose". Recimo, podaci poput IP adresa pokazuju da su napadači i pre i posle napada boravili u Ukrajini.

Još od ranije je poznato da su diverzanti po svemu sudeći koristili jahtu koju su unajmili pomoću falsificiranih pasoša, a na pučinu su isplovili iz Roštoka.

Prema pisanju Špigla, sada svi tragovi vode samo u Ukrajinu. Istražitelji, doduše, proveravaju i mogućnost da je u pitanju ruska operacija izvedena tako da se pripiše Ukrajincima.

- Naravno da sledimo i takve tragove, ali za njih do sada nemamo dokaze - rekao je državni pravnik Lars Ote i dodao da trenutno još ne može da kaže da je diverzija "državno dirigovana iz Ukrajine".

Navodi se da je, ipak, malo je verovatno da su diverzanti obični građani Ukrajine koji su radili na svoju ruku. Špigl prenosi informacije iz međunarodnih obavještajnih krugova da je ideja Kijeva bila da izbije Rusiji glavni izvor prihoda i "njen najvažniji instrument za ucenjivanje" nemačke vlade.

Doduše, to što trgovi vode u Ukrajinu ne mora da znači da će odvesti i do vrha vlasti u Kijevu.

- Čak bih rekao da obaveštajci i stručnjaci za bezbednosna pitanja misle da je vrlo malo verovatno da je ukrajinski predsednik (Volodimir) Zelenski znao za akciju - kaže novinar Vidman-Šmit.

Navodi se da je za Berlin pikantno to što saznanja o udaru na Severni tok sasvim odgovaraju onome na šta su tri meseca pre napada upozoravali američka CIA i holandske tajne službe. To nije uzbunilo nemačke tajne službe, jer je već bio prošao prvobitni navodni termin za diverziju.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track