UKRAJINA ĆE MORATI DA PLATI PAPRENU CENU: Za jedan sat leta F-16 treba 16 sati održavanja i skoro 27.000 dolara!
Foto: Shutterstock, APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

UKRAJINA ĆE MORATI DA PLATI PAPRENU CENU: Za jedan sat leta F-16 treba 16 sati održavanja i skoro 27.000 dolara!

Planeta -

Jedan sat leta lovca F-16 košta skoro 27.000 američkih dolara i 16 sati održavanja, što će Kijevu stvoriti dodatne poteškoće u njihovoj upotrebi, navodi američki televizijski kanal CNN, pozivajući se na Marka Kansijana, višeg savetnika Centra za Strateške i međunarodne studije (CSIS).

U F-16 ima na desetine hiljada delova, i oni treba (stalno – prim. aut.) da idu u Ukrajinu kako bi vam potreban deo bio pri ruci kada avion sleti i dovezete ga u hangar da nešto popravite, rekao je on za Kansian TV kanal.

On je dodao da u proseku za jedan sat leta F-16 treba 16 sati održavanja i skoro 27.000 dolara. Kako CNN ističe, sovjetskim lovcima nije potrebno toliko održavanja.

Ranije je visoki zvaničnik američke administracije rekao za RIA Novosti da je Vašington odlučio da odobri transfer američkih borbenih aviona četvrte generacije F-16 u Kijev iz Danske i Holandije.

Bela kuća je potvrdila da će Ukrajina dobiti borbene avione trećih zemalja po završetku obuke svojih pilota. Pentagon je takođe primetio da Ukrajina još nema neophodnu infrastrukturu za smeštaj F-16.

Kurir.rs/Novosti/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track