ANALIZA: Avioni F-16 neće biti srebrni metak za ukrajinsku vojsku!
Foto: AP/Mindaugas Kulbis

ANALIZA: Avioni F-16 neće biti srebrni metak za ukrajinsku vojsku!

Planeta -

Osnovna letačka obuka ukrajinskih pilota trajaće sedam meseci, a onda sledi borbena obuka na sistemima koje prvi put vide, prenosi CNN

Posle višemesečnog intenzivnog lobiranja, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dobio je garancije da će Holandija, Norveška i Danska njegovoj zemlji isporučiti američke borbene avione F-16!

Kako u najnovijoj analizi prenosi CNN, iz mnogo razloga ova borbena letelica je idealna za Ukrajinu, koja se već 18 meseci bori protiv invazije ruske armije.

Vatreno krštenje

Avion F-16 je višenamenski borbeni aparat - može da se koristi za pokrivanje trupa na zemlji, za uništavanje kopnenih ciljeva, da se bori protiv neprijateljskih aviona i presreće krstareće projektile. Što je najvažnije, u evropskim zemljama ga ima u velikim količinama i potreba za njim je kritična. Ruske snage su superiorne u vazduhu, naročito na južnom frontu, gde nanose teške gubitke Ukrajincima od početka ofanzive. U pravim rukama i sa pravim naoružanjem F-16 bi mogao da otera ruske lovce bombardere dalje od linije fronta.

Očekuje isporuku aviona Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine
Očekuje isporuku aviona Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajinefoto: Handout / AFP / Profimedia, AP

Međutim, kada će F-16 poleteti nad Ukrajinom, zavisi od mnogih faktora - programa obuke, koji tek sada počinje, infrastrukture za podršku i vrste raspoloživog naoružanja. Tu je i pitanje koliko je Ukrajini aviona potrebno da bi se napravila razlika na bojnom polju. Danska, Norveška i Holandija su najavile slanje više od 60 letelica.

- Sa dve eskadrile sa po 12 aviona sigurno bi se promenila situacija na terenu - kaže pukovnik Jurij Ihnat, portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga.

Ali F-16 nikada nije bio upotrebljen u borbi protiv ruskih lovaca i ruske PVO.

- Ideja da F-16 preleti linije fronta i donese prevagu jednostavno nije održiva. To je previše opasno. Ruska PVO je zastrašujuća - kaže Mark Kansijan, viši savetnik u Centru za strateške i međunarodne studije.

Trening ukrajinskih pilota obaviće se u Danskoj, Rumuniji i SAD. Velika je razlika između osnovne letačke obuke i borbene.

- Biće potrebno minimum šest do sedam meseci da bi se prošla borbena obuka - naveo je nedavno Oleksij Reznikov, ukrajinski ministar odbrane.

Ali i to je previše optimistična prognoza. Zapadnim pilotima je potrebno oko devet meseci za obuku koja ne uključuje specifične borbene scenarije. Uz to, ukrajinski piloti će prvi put videti kokpit F-16, koji nije ni sličan onom u „migu 29“, na kojima su se obučavali.

Novi sistemi

- Problem predstavlja i to što će se ukrajinski piloti susresti sa sistemima koje prvi put vide. To je potpuno novi pristup i standard u NATO i SAD, koji se razlikuje od onog u bivšem SSSR - dodaje kaže Mark Kansijan.

Nema sumnje da će F-16 biti prioritetna meta za ruske trupe, baš kao što je to bio američki PVO sistem „pejtriot“ kada je instaliran u Kijevu.

- Ako bi Rusi imali uspeha, to bi bilo loše za Ukrajinu i saveznike. Gubitak opreme nije neizbežan, ali ako se dešava brzo i osetno, onda je to obeshrabrujuće - zaključuje Kansijan.

UKRATKO

Dmitrij Utkin (53), suosnivač i vojni komandant Vagnera, sahranjen je juče nedaleko od Moskve, nakon što je prošle nedelje poginuo u avionskoj nesreći zajedno sa Jevgenijem Prigožinom, vođom plaćeničke grupe.

Jevgenij Prigožin
foto: Twitter/Gerashchenko_en

Objavljen je novi video-snimak Prigožina, navodno poslednji, snimljen u Africi nekoliko dana pre avionske nesreće.

Ukrajinski mediji su preneli da će predsednik Zelenski uskoro smeniti ministra odbrane Oleksija Reznikova zbog umešanosti u korupciju oko nabavki uniformi.

Vlasti u Kijevu su potvrdile da su šestorica ukrajinskih pilota na dva helikoptera „mi-8“ poginula u operacijama kod Bahmuta.

SAT LETENJA 27.000 DOLARA

Zahtevno je i održavanje

CNN prenosi da F-16 zahteva mnogo više održavanja od prosečnog aviona iz sovjetske ere. Na sat leta je potrebno čak 16 sati održavanja. Uz to, sat leta ovog aviona košta 27.000 dolara. Administracija u Vašingtonu ne želi da američki vojnici ili kooperanti odu u Ukrajinu radi održavanja aviona. Očekuje se da će sistem održavanja biti vršen pomoću telekonferencije. Ukrajinci će pre isporuke morati dodatno da ojačaju i zaštite piste i hangare u kojima se ovi avioni biti smešteni.

MINISTAR TEHNOLOGIJE POTVRDIO

Kijev ima kopnene dronove

kopneni dron, dron
foto: screenshot

Ukrajinske vlasti su testirale niz novih kopnenih bespilotnih dronova. Mihajlo Fedorov, ukrajinski ministar tehnologije, obrazovanja i digitalne transformacije, objavio je na društvenim mrežama fotografije novih dronova eksperimentalne tehnologije, koji bi trebalo da pomognu u odbrani zemlje od ruske agresije. Fedorov navodi da ovih 25 dronova ima različite funkcije, od onih sa automatskim oružjem do robota-kamikaza.

Biznis insajder je preneo da bi neki od testiranih dronova trebalo da za dve do tri nedelje budu raspoređeni na front.

POSLEDNJI PAD

Oboren nad Sirijom

Poslednji put kad je avion F-16 oboren u borbi dogodio se u februaru 2018. godine, i to nad Sirijom. U pitanju je avion koji je pripadao izraelskim vazduhoplovnim snagama. Oboren je pomoću PVO sistema, koji su Sirijcima dostavili Rusi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja