ZATVORENICI DRŽE 57 ČUVARA I POLICAJACA KAO TAOCE: Opšti haos i pobuna u zatvorima u Ekvadoru
Foto: AP/Dolores Ochoa

ZATVORENICI DRŽE 57 ČUVARA I POLICAJACA KAO TAOCE: Opšti haos i pobuna u zatvorima u Ekvadoru

Planeta -

Zatvorenici u Ekvadoru drže 57 čuvara i policajaca kao taoce u znak osvete zbog operacije državnih oružanih snaga u zatvorima, saopštila je u četvrtak ekvadorska zatvorska agencija o najnovijem slučaju zatvorskog nasilja u toj južnoameričkoj državi.

Usred jednodnevnog nasilja uzrokovanog eksplozijom dva automobila-bombi u Kitu, SNAI navodi da je sedam policajaca i 50 zatvorskih čuvara "zatvoreno u šest centara za lišavanje slobode", ne navodeći više detalja.

Ekvador
foto: AP/Dolores Ochoa

Ministar unutarnjih poslova Ekvadora rekao je ranije da su svi čuvari uzeti kao taoci u kaznionici Cuenca (na jugozapadu), gde zatvorenici od srede protestuju protiv pritiska policije u zatvoru.

Uzimanje talaca "bio bi odgovor kriminalnih grupa na intervencije policije u kaznenim centrima u zemlji, čija je svrha otkrivanje zabranjenih predmeta koje se koristi tokom nasilja", precizirao je SNAI.

U sredu su stotine vojnika i policajaca izvele operaciju potrage za oružjem, streljivom i eksplozivom u zatvoru u Latacungi (jug), jednom od najvećih u zemlji i poprištu čestih smrtonosnih sukoba među zatvorenicima.

Prema SNAI-u, "preduzima se niz akcija za uspostavu reda u zatvorskom sistemu" uz pomoć vojske i policije.

Ekvador je zahvaćen zatvorskim nemirima od 2021. godine, koji su rezultirali smrću 430 zatvorenika. Vlada ih pripisuje sukobima između narko bandi koje vode rat za vlast u kaznionicama u zemlji i koriste ih kao baze za svoje operacije, prenosi Hina.

Predsednik Giljermo Laso bori se s rastućim nasiljem u zemlji koju se koristi kao tranzitnu tačku za kokain koji se kreće prema Evropi i SAD-u.

Suočen s talasima stalnog nasilja u zatvoru u koje su uključene bande povezane s meksičkim ili kolumbijskim kartelima, predsednik Laso proglasio je 24. julu vanredno stanje na 60 dana. Reč je o meri koja omogućuje posebno slanje vojske u zatvore.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track