NAPAD NA KONGRES SAD: Vođa grupe Ponosni momci osuđen na 17 godina robije zbog nemira u Vašingtonu!
Ekstremisti u Portlandu 2020. godine: Džo Bigs na čelu Ponosnih momaka, Foto: AP/Noah Berger

PRAVDA

NAPAD NA KONGRES SAD: Vođa grupe Ponosni momci osuđen na 17 godina robije zbog nemira u Vašingtonu!

Planeta -

Vojni veteran rata u Iraku Džo Bigs (38) u maju je proglašen krivim za vođenje pobune protiv vlasti 6. januara 2021.

Džo Bigs (38), lider ekstremno desničarske grupe Ponosni momci (Proud Boys), osuđen je na 17 godina robije jer je predvodio napad na zgradu Kapitola u Vašingtonu 6. januara 2021!

Cilj nemira bio je da se spreči miran prenos vlasti posle pobede Džozefa Bajdena nad Donaldom Trampom na predsedničkim izborima novembra 2020.

Tražio milost

Kazna koju je dobio Džo Bigs, vojni veteran rata u Iraku, ujedno je i druga najduža među više stotina osuđenih za učešće u nemirima kada je pet osoba nastradalo. Ranije je Stjuart Rouds, osnivač ekstremističke organizacije Čuvari zakletve (Oath Keepers), osuđen na 18 godina zatvora, preneo je Glas Amerike.

Tužilaštvo je tražilo 33 godine robije za Bigsa. On i drugi učesnici demonstracija koje je organizovao Donald Tramp pridružili su se masi koja je probila policijske kordone i primorala članove Kongresa da pobegnu, ometajući zajedničku sednicu na kojoj su s nekoliko sati zakašnjenja elektori potvrdili izbor Bajdena za predsednika.

- Napadom 6. januara pogažen je važan američki običaj, potvrda rezultata glasanja. Taj dan je prekinuo našu tradiciju mirnog prenosa vlasti, što je među najdragocenijim stvarima koje smo imali kao Amerikanci - rekao je sudija Timoti Keli.

Kasno se pokajao: Bigs ispred Kapitola
Kasno se pokajao: Bigs ispred Kapitolafoto: screenshot

Bigs je na suđenju tražio milost i izrazio kajanje zbog svojih postupaka. Priznao je da je "zabrljao tog dana", kao i da ga je "zavela gomila" Trampovih pristalica ispred Kapitola i naglasio da nije nasilna osoba ni terorista. - Radoznalost je prevladala i s tim ću morati da živim do kraja života - rekao je on, tvrdeći da nema "mržnju u srcu".

Služio osam godina

Bigs, koji je iz Ormond Biča na Floridi, bio je samoproglašeni organizator Ponosnih momaka. Služio je u vojsci Sjedinjenih Država osam godina pre nego što je otpušten 2013. iz zdravstvenih razloga. Kasnije je radio kao dopisnik sajta Infowars.com, koji je uređivao istaknuti pristalica teorija zavere Aleks Džouns.

Više od 1.100 ljudi optuženo je za savezne zločine u vezi s neredima na Kapitolu, među kojima je i Donald Tramp, bivši predsednik SAD. Više od 600 njih je osuđeno na zatvorske kazne.

Džo Bigs
foto: AP/Noah Berger

Posledice nereda

Žrtve policajci i demonstranti

Tokom nemira 6. januara 2021. ukupno pet osoba je izgubilo život. Jedna je stradala iz vatrenog oružja, jedna je preminula usled uzimanja prevelike količine droge, a kod tri je utvrđen prirodan uzrok smrti.

U roku od sedam meseci posle nemira još četvorica policajaca izvršila su samoubistvo. Povređen je neutvrđen broj demonstranata, od kojih su petorica završila u bolnicu. Povređeno je 138 policajaca, od kojih je njih 15 završilo u bolnici.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track