DOŠLI DA OBNOVE MARIJUPOLJ, DOBILI PUŠKE U RUKE! London tvrdi da Putin zbog velikih gubitaka regrutuje i građevince iz Uzbekistana
Foto: Shutterstock, EPA Mikhael Klimentyevsputnikkreml, Profimedia

INFORMACIJE BRITANSKOG MINISTARSTVA ODBRANE

DOŠLI DA OBNOVE MARIJUPOLJ, DOBILI PUŠKE U RUKE! London tvrdi da Putin zbog velikih gubitaka regrutuje i građevince iz Uzbekistana

Planeta -

Ministarstvo odbrane Velike Britanije tvrdi da Rusija trpi "sve veće gubitke" na bojnom polju u Ukrajini i da se trudi da regrutuje strance kako bi zamenili izgubljene trupe.

Britanski Indipendent prenosi navode zvaničnog Londona da Kremlj nastoji da angažuje regrute po ugovoru iz Jermenije i Kazahstana, kao i uzbekistanske migrante koji dolaze u Rusiju da rade kao građevinci.

- Rusija verovatno želi da izbegne dalje nepopularne mere mobilizacije domaćeg stanovništva uoči predsedničkih izbora 2024. Korišćenje stranih državljana Kremlju omogućuje da obezbedi dodatno ljudstvo za svoje ratne napore dok gubici vojnika rastu - piše u izveštaju britanskog ministarstva objavljenom na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

ruska vojska
foto: Shutterstock

U njemu piše da je od kraja juna ove godine Rusija počela da privlači državljane susednih zemalja oglasima za regrutaciju pojedinaca za rat u Ukrajini.

Uzbekistanski migranti u Rusiji
Uzbekistanski migranti u Rusijifoto: Profimedia

- U Jermeniji i Kzahstanu su primećeni oglasi na internetu u kojima se nudi 495.000 rubalja (5.140 dolara) inicijalne isplate i plate koje idu od 190.000 rubalja (1.973 dolara) - navodi se u izveštaju.

U njemu piše da je barem počevši od kraja maja ove godine Rusija počela da obećava migrantima iz centralne Azije državljanstvo po ubrzanoj proceduri i plate koje idu do 4.160 dolara.

Mariupolj, mapa
foto: Shutterstock

- Navodno su migrantskim građevinskim radnicima iz Uzbekistana u Marijupolju oduzimali pasoše po dolasku (u ukrajinski grad koji su ruske snage osvojile nakon žestokih borbi u maju 2022) i prisiljavali ih da se priključe ruskoj vojsci - tvrdi britansko ministarstvo u izveštaju.

U njemu se navodi da je u Rusiji najmanje šest miliona migranata iz centralne Azije, koje Kremlj po svemu sudeći vidi kao potencijalne regrute.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track