EVO KO JE RUSTEM UMEROV POSLEDNJA NADA ZELENSKOG: Važi za najboljeg poznavaoca ruske strategije ratovanja
Foto: Printscreen

uzda se u njega

EVO KO JE RUSTEM UMEROV POSLEDNJA NADA ZELENSKOG: Važi za najboljeg poznavaoca ruske strategije ratovanja

Planeta -

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odlučio je da Alekseja Reznikova razreši dužnosti ministra odbrane zemlje i na njegovo mesto dovede Rustema Umerova.

Rustem Umerov, član je tima koji pregovara sa Rusijom, ali i čovek koji od početka Ukrajincima nagoveštava koliko je ruska vojska nadmoćna u odnosu na ukrajinsku.

U januaru ove godine Umerov je rekao da se Kremlj priprema za novi napredak na svim glavnim frontovima, naišao na negodovanje, ali se ispostavilo da su njegova predviđanja bila tačna.

Umerov je predvideo i scenario po kom bi Rusi ratovali: napad bi krenuo sa severa, preko beloruske granice, od ruskih uporišta na istoku Ukrajine i sa juga, gde se nalazi poluostrvo Krim.

- Rusi nas okružuju 240 stepeni, napadaju sa Crnog mora, iz Belorusije i regiona Luganska i Donjecka - opisao tada Umerov situaciju u slučaju realizacije svog scenarija.

Trvdi se da je najbliži poznavanju ruske strategije i taktike ratovanja.

- Oni dolaze iz svih pravaca, sa tri borbene linije: vagnerovci i regularne snage - rekao je Umerov, a deo govora u kom je predosetio da će Rusi sa vagnerovcima tada postići uspeh, takođe se pokazao kao tačan.

Umerov je od 2019. godine narodni poslanik Ukrajine iz političke partije Holos.

U septembru 2022. Vrhovna rada ga je imenovala za šefa ukrajinskog Fonda državne imovine.

Kroz zalaganje za Ukrajinu postao je miljenik predsednika Zelenskog, sa kojim se bavio raznim političkim pitanjima, a posebno zadovoljstvo nalazi u borbi za Krim, s obzirom da je odatle kao mali izbegao u Uzbek SSR sa porodicom. Na Krim se vratio nakon 50 godina.

Umerova je 3. septembra 2023. predložio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski da zameni Aleksija Reznikova na mestu ministra odbrane Ukrajine.

Kurir.rs/Informer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track