I SENEGALCI DIGLI GLAS U SRCU EVROPSKE UNIJE! "Ovde smo jer naša zemlja pati, Evropska komisija mora da nas čuje"! (VIDEO)
Foto: Kurir TV

kurir tv

I SENEGALCI DIGLI GLAS U SRCU EVROPSKE UNIJE! "Ovde smo jer naša zemlja pati, Evropska komisija mora da nas čuje"! (VIDEO)

Planeta -

Nemačka je u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruskog gasa, pokrenula energetske projekte sa Senegalom. Nemački kancelar Olaf Šolc je još pre godinu dana išao u posetu ovoj afričkoj državi, koja ima milijarde kubnih metara rezervi gasa.

Međutim, iako bogata gasom, ova država je bogata i unutrašnjo-političkim problemima. Hapšenja političkih neistomišljenika su, nažalost, svakodnevica u Senegalu.

U borbi za pravdu Senegalci stigoše i do Luksemburga, gde su protestovali zbog Usmana Sonka, lidera opozicije, koji je uhapšen još 2021. godine.

Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je da će biti zamisliva saradnja u oblasti proizvodnje prirodnog gasa sa Senegalom. Ova najava dovela je do žestokih debata - u javnom izveštavanju, među aktivistima i među članovima nemačkog koalicionog partnera Zelenih.

02:08

I SENEGALCI DIGLI GLAS U SRCU EVROPSKE UNIJE! Ovde smo jer naša zemlja pati, Evropska komisija mora da nas čuje!

Mnogi aspekti planirane energetske saradnje Nemačke i Senegala su pogrešno shvaćeni. Nemačka bi bila samo jedan od kupaca. A s obzirom na globalnu nestašicu energenata, Senegal bi bio pouzdaniji partner od Katara ili Kazahstana. Sada se dešava to da je politička situacija izuzetno loša u Senegalu pa se postavlja pitanje koliko je veliki problem I kako će se odvijati dalja saradnja.

- Mi smo ovde danas jer naš Sengal pati. Želimo da se Osmae Soko oslobodi iz zatvora. On je zatvoren zbog svog mišljenja. Nemamo više slobodu govora. Ako kažete bilo šta što se protivi Vladi Senegala, završite u zatvoru. Zato smo ovde, kako bismo podigli glas I kako bi Evropska komisija čula naš glas. Stvari se samo pogorsavaju i nesto mora da se preduzme - kaže Agu Dramen, član političke partije “Pastef” iz Senegala, pa nastavio:

- Ovde smo kako bismo pozvali sve ljude kako bi čuli naš glas. Da sve se to dešava u Senegalu, ali mi živimo ovde, naša su deca rođena ovde I ovde radimo. Naša rodbina živi u Senegalu, ali mi smo ovde I želimo da zamolimo da se ovo zaustavi. Zato smo ovde danas.

Većina kritičara iz Senegala ne iznosi nikakve fundamentalne argumente protiv proizvodnje gasa. Tačnije, oni traže da postoji transparentnost u marketingu izvora gasa i da bi stanovništvo trebalo da ima jasnu korist od toga. Ipak trenutna politička situacija bi mogla sve to da promeni.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Kurir.rs/S. Dobrijević

Bonus video:

01:49

NEMAČKA NIJE BILA OVAKO EKONOMSKI SLABA JOŠ OD DRUGOG SVETSKOG RATA! Glavni ekonomista VB banke naveo GLAVNE pokazatelje krize

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track