SPOR DVE SILE OKO HIMALAJA: Uoči samita G20 domaćin Indija vežba vojsku blizu granice sa Kinom, trupe nagomilane i s druge strane
Foto: Profimedia

sastanku u nju delhiju neće prisustvovati si đinping

SPOR DVE SILE OKO HIMALAJA: Uoči samita G20 domaćin Indija vežba vojsku blizu granice sa Kinom, trupe nagomilane i s druge strane

Planeta -

Indija je počela danas velike vojne vežbe duž sporne himalajske granice sa Kinom, a vežbe će trajati i tokom održavanja samita G20 u Nju Delhiju, na kome neće učestvovati kineski predsednik Si Džinping.

- Vojne vežbe u trajanju od 11 dana predstavljaju godišnje vežbe obuke u severnim zonama koje se graniče sa Pakistanom i Kinom - rekao je za Frans pres indijski vojni zvaničnik koji nije želeo da ostane anoniman.

Odnosi između dve azijske sile Indije i Kine zategnuti su od sukoba u toj himalajskoj oblasti u junu 2020. u kome je poginulo 20 indijskih i najmanje četiri kineska vojnika.

Krajem avgusta izbile su nove tenzije kada je Peking objavio mapu na kojoj pretenduje na teritorije za koje Nju Delhi smatra da pripadaju Indiji.

Od tada su desetine hiljada vojnika nagomilane sa jedne i druge strane Linije faktičke kontrole (LAC), de fakto granice između Indije i Kine, ali koja nije jasno markirana.

Narendra Modi
Narendra Modifoto: Reuters

U avgustu su indijski premijer Narendra Modi i kineski predsednik Si Đinping imali redak direktan susret tokom samita zemalja BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) u Johanesburgu.

Si Đinping
Si Đinpingfoto: AP Alet Pretorius

Ipak, za samit G20 najvećih svetskih ekonomija koji se održava 9. i 10 septembra u Nju Delhiju Kina šalje premiijera Li Ćijanga, a ne predsednika zemlje.

Indija nastoji da razvije bliskije veze sa zapadnim zemljama, a posebno u okviru Kvada, saveza koji okuplja SAD, Japan, Australiju i Indiju i čiji cilj je da se suprotstavi jačanju Kine u Azijsko pacifičkom regionu.

(Kurir.rs/Beta)

01:49

DA LI ĆE SE NAĆI NEKA ALTERNATIVA ZA IZVOZ ŽITA IZ RUSIJE?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track