ZAVRŠEN SASTANAK PUTINA I ERDOGANA! Šef Kremlja objavio kada će Rusija oživeti sporazum o izvozu ukrajinskog žita (FOTO, VIDEO)
Foto: Murat CETIN MUHURDAR / AFP / Profimedia

SVET ČEKAo VELIKU VEST

ZAVRŠEN SASTANAK PUTINA I ERDOGANA! Šef Kremlja objavio kada će Rusija oživeti sporazum o izvozu ukrajinskog žita (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Ruski i turski mediji objavili su da je završen sastanak predsednika Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana u ruskom crnomorskom odmaralištu Soči.

Sputnjik prenosi da je Putin na zajedničkoj konferenciji za medije istakao da će Rusija biti spremna da oživi prehrambeni sporazum, misleći na sporazum o izvozu ukrajinskog žita putem luka u Crnom moru, dodavši da će Moskva to učiniti čim se ispune svi zabeleženi dogovori.

- Želeo bih da ponovo potvrdim našu principijelnu poziciju: bićemo spremni da razmotrimo mogućnost oživljavanja prehrambenog sporazuma. I danas sam o tome još jednom rekao predsedniku (Turske) - poručio je Putin.

00:37

ZAVRŠEN SASTANAK PUTINA I ERDOGANA! Šef Kremlja objavio kada će Rusija oživeti sporazum o izvozu ukrajinskog žita

On je optužio Ukrajinu da je "dok je Rusija obezbeđivala žitni koridor, koristila humanitarne koridore za terorističke napade".

- Zapad je obmanjivao Rusiju u vezi sa humanitarnim karakterom prehrambenog sporazuma - ocenio je Putin.

On je izneo tvrdnju da "prekid prehrambenog sporazuma nije uticao na globalna tržišta hrane".

- Cene i dalje padaju. Želeo bih ovo posebno da istaknem kako ne bismo govorili o tome - kazao je Putin.

Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin
foto: Alexey NIKOLSKY / AFP / Profimedia

Predsednik Rusije je takođe naveo da se odnosi njegove zemlje i Turske uspešno razvijaju u svim pravcima i ocenio sastanak s Erdoganom kao uspešan.

Erdogan rekao je da je opširno razgovarao o prehrambenom sporazumu sa Putinom i dodao da je sa ruskim kolegom pričao i o izgradnji nove atomske centrale u turskom Sinopu.

Pored toga. dvojica predsednika su se bavili situacijom na Kavkazu, u Libiji i Africi, kao i snabdevanjem Turske ruskim gasom.

- Rusija je bila i biće pouzdan i odgovoran snabdevač gasa i namerava da nastavi da snabdeva tursku ekonomiju i treće zemlje jeftinim, ali visoko efikasnim i ekološki prihvatljivim gorivom. Štaviše, spremni smo da izvozimo gas u tranzitu preko Turske do potrošača u treće zemlje, gde su partneri zainteresovani za to - precizirao je Putin.

Sastanak je održan u rezidenciji Bočarov Ručej, ispred koje je Putin lično dočekao turskog kolegu.

Na početku sastanka Putin je kazao Erdoganu da se nada da će njih dvojica moći da zaključe razgovore o čvorištu za isporuke ruskog prirodnog gasa koje bi se nalazilo u Turskoj i naveo da će takođe razgovarati o sporazumu o izvozu ukrajinskog žita putem luka u Crnom moru.

- Znam da nameravate da pokrenete pitanje sporazuma o žitu. Mi smo otvoreni za pregovore o tom pitanju - rekao je predsednik Rusije.

Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin
foto: TUR Presidency / Murat Cetinmuhu / AFP / Profimedia

Ovaj sporazum je 2022. postignut uz posredovanje Ankare i UN, a Moskva je odlučila da ga jednostrano napusti u julu ove godine.

Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin
foto: Dogukan Keskinkilic / AFP / Profimedia

Rojters navodi da je sporazum pomogao ublažavanju globalne prehrambene krize.

Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin
foto: Dogukan Keskinkilic / AFP / Profimedia

Erdogan je na početku sastanka naveo da ceo svet čeka vesti u vezi sa pitanjem žitnog koridora.

- Svi čekaju ishod našeg današnjeg sastanka. Verujem da će poruka na konferenciji za medije predstavljati značajan korak za ceo svet, a posebno za afričke zemlje - poručio je Erdogan.

Prethodni sastanak Putina i Erdogana održan je takođe u Sočiju 5. avgusta prošle godine.

(Kurir.rs/Sputnjik/Reuters)

Bonus video:

Bonus video:

01:20

POČEO SASTANAK U SOČIJU: Pogledajte kako je Putin dočekao Erdogana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track